17 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1183
Asociația Forța Fermierilor condamnă declarația lui Recean
17 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1183

Asociația Forța Fermierilor condamnă declarația lui Recean

Asociația Forța Fermierilor condamnă declarația manipulatorie și dezbinatoare a domnului prim-ministru în raport cu agricultorii, care protestează. În loc de dialog dînsul face atacuri dure și indecente împotriva fermieri autohtoni.

”Organizația noastră are multe de spus în privința cifrelor invocate de domnul Recean, care în mare parte nu sînt adevărate. Guvernul Recean și ministru Bolea nu activează 4 ani, așa cum a postat domnul prim-ministru și în perioada de 2,5 ani după alegeri parlamentare 2021 suma cumulativă de subvenții, votată de acest Parlament și acordată fermierilor, puțin depășește 4 miliarde lei și majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii în perioada 2022-2023 a fost mult sub rata inflației cumulative. Nu prea înțelegem de ce domnul prim-ministru nu verifică statistica, prezentată de domnul ministru al agriculturii, dar sîntem gata să discutăm public orice cifră.

Dar cea mai mare manipulare ține de expresia domnului Recean despre ajutor “imens”, acordat agricultorilor, care protestează. Subventiile în Republica Moldova poartă preponderent caracter post-investițional, ceea ce presupune compensarea producătorilor agricoli unor cheltuieli la investiții după efectuarea acestora. Acei fermieri, care sînt azi în stradă, în ultimii doi ani din cauza multiplelor crizelor, care au afectat concomitent sectorul agrar, nu au fost în stare să facă investiții și au beneficiat foarte puțin de subvenții. Tot ajutor de stat, care au primit agricultorii micro, mici și mijlocii, afectați puternic în perioada 2022-2023 de război, seceta, scumpiri exorbitante a resurselor de producere și prăbușirea prețurilor la materia primă, a fost de 200 mln lei, obținute cu mare greu după protestul din iunie 2023. Totodată, atragem atenția societății că doar în anul 2023 pierderile directe ale producătorilor de cereale și oleaginoase se cifrează minim cu 4,5 mlrd lei” se arată într-o notă de presă. 

Potrivit Asociației, situația în ramura devine catastrofală și deja produce efect în lanț, întrucăt incapacitate de plată a fermierilor influențează volume de procurări a fertilizanților, pesticidelor, motorinei și altor resurse și, implicit, venituri în buget la capitolul TVA și accize.

”Problema nu poate fi depășită prin postări în Facebook și rapoartele de piar în Parlament. E nevoie de un dialog sincer și public.

Asociația Forța fermierilor nu este organizatorul protestelor agricultorilor și încercarea domnului prim-ministru să atace organizația noastră nu-i face față. Fermierii memorizează exemple triste cănd unii foști prim-miniștrii au încercat să declare război în ramură agricolă și să contrapună unele categorii de agricultori. Au fost consecințele triste atat pentru sectorul agrar, cît și pentru șefii executivului.

Organizația noastră îndeamnă pe domnul prim-ministru să renunță la comunicare cu agricultori-protestatari prin intermediul conferințelor de presă și rețelelor de socializare și să recurgă la negocieri directe și țintite, așa cum au procedat guvernele altor țări europene”, mai spun cei de la Forța Fermierilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Forța Fermierilor , Dorin Recean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
717 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Orhei şi la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 717 oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.