28 iulie 2013, 12:58 Realitatea moldovenească views 6968
28 iulie 2013, 12:58 Realitatea moldovenească views 6968

Apelurile de urgență vor putea fi efectuate la numărul unic 112


Foto: infois.ro

Pentru a accesa rapid serviciul pompieri şi salvare, poliţie, asistenţa medicală şi intervenţie în cazul avarierii reţelei de gaz, cetăţenii Republicii Moldova vor putea folosi numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112. Apelul va fi gratuit atît de pe telefonul mobil, cît şi de pe cel fix.

Pentru aplicarea acestui serviciu, echipa de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a elaborat conceptul Sistemului naţional unic pentru preluarea apelurilor de urgenţă în Republica Moldova. După ce va fi definitivat şi completat cu sugestiile instituţiilor care activează în domeniul serviciilor de urgenţă, documentul va fi propus spre aprobare Guvernului.

„Crearea acestui serviciu va permite creşterea nivelului de protecţie a populaţiei, dar şi gestionarea mai eficientă a apelurilor de urgenţă. Modelul propus de MTIC este conceput în baza documentelor europene”, susţine viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev.

Sursa citată anunță că se propune crearea a trei centre regionale de preluare a apelurilor de urgenţă: la Chişinău, Bălţi şi Cahul. Serviciul 112 va prelua apelurile de urgenţă, va analiza informaţia primită, va localiza aflarea abonatului şi va redirecţiona imediat datele obţinute către serviciul competent în situaţia dată. În prezent, 90 la sută din timpul apelului se foloseşte pentru stabilirea locului producerii accidentului.

 Sursa:  NOI.MD

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1600
Populația:
2666 locuitori

Maramonovca este un sat şi comună din raionul Drochia. Maramonovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Drochia și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2666 de oameni. Satul Maramonovca a fost menționat documentar în anul 1600.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.