11 februarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1243
Analistul român Ion Cristoiu, despre unire:
11 februarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1243

Analistul român Ion Cristoiu, despre unire: "De fapt ei vor să vă cucerească"

Discuțiile despre o potențială unire a Republicii Moldova cu România nu sînt luate în serios la București, afirmă Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic român.

În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Natalia Morari, analistul român a remarcat că subiectul unirii cu Republica Moldova este văzut la București mai curînd ca "o cucerire", o bucățică care trebuie "halită", după cum s-a exprimat Ion Cristoiu.

"Cunoscînd bine atitudinea românilor, este impropriu spus unire, de fapt ei vor să vă cucerească. Să nu vă imaginați acum că în mentalitatea de la București - este: „vrem să ne unim!”. Unire înseamnă egalitate, da?

E ceva asemănător nemților din Germania Federală care nu s-au unit cu cei din Est, ci pur și simplu i-au luat. Dacă observați nu se spune că în urma unirii va fi Moldova mare, ci va fi România mare. Nu se spune că veți fi o federație alcătuită din România și R Moldova. Sînteți o bucățică care trebuie "halită". Cel puțin în viziunea omului simplu, asta înseamnă unirea", a relatat Ion Cristoiu.

Analistul politic a mai spus că marea problemă a României față de Moldova a fost faptul că după Marea Unire, Moldova a fost tratată ca una din provinciile de surghiun în România.

"Primirea românilor eliberatori nu a fost chiar așa de primire, mă rog, propaganda noastră.., dar în documente se vede că mulți dintre moldoveni nu erau încîntați de venirea trupelor românești, nu neapărat pentru că erau cu rușii".

Ion Cristoiu a mai remarcat că la București nu se discută ca despre un proiect fezabil.

"La noi dacă și se discută, este o temă periferică a unor partide, care din cînd în cînd ne putem vorbi despre corupție, despre sărăcie și mai zic: "hai să ne unim cu Republica Moldova". În România asta nu e subiect, m-ați auzit pe mine vreodată abordînd tema unirii? Din cînd în cînd la noi există un patriotism pe care eu îl numesc "de ițari", eu nu-l suport naționalismul ăsta", a precizat Cristoiu.

Mai multe informații despre istoria Republicii Moldova puteți găsi, accesînd site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Cristoiu , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
3108 locuitori

Trinca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Trinca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Drăghiște, la 25 km de orașul Edineț și la 40 de km de stația de cale ferată Lipcani. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3108 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.