29 ianuarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1163
Tot mai mulți moldovenii, dispuși să-și asigure individual dreptul la pensie
29 ianuarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1163

Tot mai mulți moldovenii, dispuși să-și asigure individual dreptul la pensie

Tot mai mulți din cei care nu au un loc de muncă oficial și un venit se gîndesc să își asigure o pensie minimă la bătrînețe.

În acest sens există și o lege care permite moldovenilor să își asigure benevol și individual dreptul la pensie, prin procurarea stagiului de achitare. Și dacă unii ar fi dispuși să achite sume mari pentru a beneficia de pensie, alții cred că o asemenea investiție nu este necesară, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Deși această procedură este reglementată de legislație încă din 1999, mulţi moldoveni nu cunosc despre oportunitatea de a-şi asigura benevol şi individual dreptul la pensie pentru limită de vîrstă.

„În acest an taxa fixă de cotizare stabilită de lege este de 17 522 lei pentru persoanele fizice. Să presupunem că o persoană fizică are un stagiu de cotizare de 12 ani și ar vrea sa își asigure benevol încă trei ani de cotizare. Astfel, pentru acești trei ani, această persoană ar trebui să scoată din buzunar suma de 52 566 de lei.”

Și chiar dacă nu există restricții privind asigurarea benevolă, iar taxele de cotizare se măresc de la an la an, cei care nu au loc de muncă spun că ar fi dispuși să achite orice sumă pentru a-și face bătrînețea mai ușoară.

Alții ne-au spus că taxa de cotizare este mult prea mare și nu vor să investească. Unii cred că cea mai bună opțiune pentru o bătrînețe asigurată este angajarea legală în cîmpul muncii.

Din anul 2020 și pînă în 2023, 975 de persoane s-au asigurat individual.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
684 locuitori

Flocoasa este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Situat în zona Colinelor Tigheciului, satul Flocoasa se află la distanța de 25 km de orașul Cantemir şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 684 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.