26 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1412
Doi elevi din Moldova au obținut cele mai mari distincții la o olimpiadă din SUA
26 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1412

Doi elevi din Moldova au obținut cele mai mari distincții la o olimpiadă din SUA

Doi elevi din clasa a IX-a de la un liceu din capitală, Valeriu Ostalep și Toma Gabriel, au participat la Olimpiada internațională de fizică și astronomie, desfășurată în orașul american Houston.

Tinerii au reprezentat cu demnitate țara noastră și au adus acasă medalia de aur și de argint.

Drumul lung peste ocean și emoțiile mari i-au făcut și mai mîndri de faptul că au reprezentat cu cinste Republica Moldova la Olimpiada internațională.

Valeriu Ostalep, elev în clasa a IX-a, a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională și medalie de argint în Republica Moldova. El și-a descoperit pasiunea pentru astronomie la vîrsta de 8 ani și pentru fizică în clasa a VII-a. A participat la mai multe olimpiade și a obținut medalii de aur și argint. Dar această olimpiadă pentru el a fost cea mai interesantă.

"Pentru mine personal, cel mai interesant lucru este pregătirea, pentru că în momentul în care îți dai seama cum funcționează efectul Doppler și de ce o ambulanță care trece pe lîngă tine își schimbă frecvența din lentă în rapidă, apare un sentiment pe care îl trăiești o singură dată în viață. Pentru mine, este foarte interesant", a declarat Valeriu Ostalep.

Tinerii s-au pregătit pentru olimpiada internațională trei luni.

Valeriu Ostalep a declarat că nu s-a confruntat cu dificultăți serioase în timpul competiției, dar cel mai dificil a fost să depășească distanța mare pînă în SUA. Cu toate acestea, el este fericit că a avut ocazia să călătorească atît de departe și să reprezinte Moldova.

"Desigur, suntem onorați să fim reprezentanții Moldovei la nivel internațional și sîntem bucuroși că am cunoscut tineri din alte țări", a declarat Valeriu Ostalep.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

elevi , olimpiada , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.