23 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1597
Teodor Cîrnaț:
23 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1597

Teodor Cîrnaț: "Ideea cu un posibil candidat din România la funcția de procuror general, discreditează profesioniștii din Republica Moldova"

"Republica Moldova are o universitate, care pregătește juriști aproape de peste 65 de ani. Ideea, pe care a spus-o Igor Grosu despre o eventuală numire a unei persoane din România la funcția de procuror general în țara noastră discreditează totalmente sistemul de învățămînt juridic de le noi". De această părere este avocatul, Teodor Cîrnaț.

Potrivit avocatului, o posibilă numire la funcția de procuror general al Republicii Moldova a unei persoane din România, ar duce la demotivarea unor studenți să rămînă aici, în țară, să-și continue studiile sau să urmeze studii la facultățile de drept.

"Orice procuror simplu visează să devină procuror general, dar atunci cînd vede că speakerul Parlamentului se închină la străini, și nu la profesioniștii săi din Republica Moldova, atunci îi lasă pe mulți procurori la ideea ca să nu crească în carieră, să nu investească în profesionalism și integritate. Și, ca rezultat, dă peste cap întregul sistem de acuzare din Republica Moldova în vederea creșterii la capitolul profesionalism", a spus avocatul pentru Noi.md.

Potrivit lui Teodor Cîrnaț, o persoană străină nu cunoaște îndeajuns subtilitățile legate de procedurile penale și cele de investigare în așa fel încît să fie livrate rezultate.

"Eu sînt de părerea că pentru Republica Moldova e bine să fie selectat și numit în funcția de procuror general unul din cei mai buni din sistem. Dar înainte de a fi numit, trebuie să se discute referitor la integritate, la profesionalism, să nu ne pomenim peste noapte cu procurorul general, așa cum ne-am pomenit cu șeful la Banca Națională. În caz contrar, ne transformăm într-o filială a României în detrimentul independenței, suveranității și profesionaliștilor din Republica Moldova", a punctat avocatul.

Amintim că în data de 18 ianuarie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Grosu, președintele Parlamentului, fiind întrebat de moderator despre eventualitatea numirii la funcția de procuror general al Republicii Moldova a vreunui candidat de peste Prut, speakerul a răspuns că, de fapt, ideea asta a fost tot timpul vociferată.

"Asta este realitatea. Nu e simplu, pentru că vă dați seama că asta implică mult curaj, multă determinare și trebuie să ai și susținere în tagmă", a spus Grosu.

Șeful Legislativului a mai adăugat că Republica Moldova trebuie să atragă expertiza din România, pentru că, potrivit lui Igor Grosu, așa este corect.

"Înțeleg că multora nu le place că uite avem experți aici români, avem persoane, care ajung în funcții importante în Republica Moldova, dar noi credem ca asta e corect. Trebuie să fim deștepți, inteligenți să găsim omul potrivit, să fim norocoși el să accepte să lase jobul lui în România sau la Bruxelles și să vină în Republica Moldova. Numirea unui procuror general este o sarcină, pe care trebuie s-o rezolvăm, trebuie să îndeplinim și acest obiectiv. Noi avem nevoie de un procuror cu toate actele în regulă, nu interimar, nu provizoriu. Eu tare mult sper ca noi să ajungem cît mai repede la acest moment", a precizat Grosu.

Pentru concursul la funcția de Procuror General s-au înscris șase candidați: 3 procurori, un avocat și un jurist. În prezent, funcția de procuror general interimar este exercitată de către Ion Munteanu.

Amintim, doisprezece foști oficiali români de rang înalt au fost delegați în Republica Moldova pentru a gestiona procesele din țară. În același timp, trei dintre ei au fost numiți în funcții importante în stat, în fruntea unor instituții-cheie din Republica Moldova.

În special, fostul ministru al Finanțelor din România, Anca Dragu, a preluat șefia Băncii Naționale a Moldovei, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Marius Staicu, conduce Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din țara noastră, iar diplomatul Cosmin Dinescu a fost numit în funcția de șef al Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Teodor Cîrnaț , Romania , procuror

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2137 locuitori

Sadîc este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sadîc și Taraclia. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2137 de oameni. Satul Sadîc a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.