21 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1768
Cine vrea să
21 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1768

Cine vrea să "încingă" atmosfera din Transnistria și de ce are nevoie Rusia de un război hibrid în Moldova?

Marea Britanie ia în calcul posibilitatea de a "încinge" situația din Transnistria pentru a distrage atenția unei anumite părți a trupelor rusești care luptă cu Ucraina și a ajuta Kievul, însă Republica Moldova speră că Statul Major al armatei ucrainene nu va accepta acest lucru.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri, Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md.

Referindu-se la evoluția viitoarelor evenimente din Ucraina, el a spus că singurul optimism pe care ar dori să îl exprime este că Statul Major al armatei ucrainene nu va considera Transnistria drept una dintre posibilele ținte.

"Realizînd lipsa totală a dreptului la propria opinie, noi vom spera totuși că Marea Britanie nu va opta pentru planul B, cînd, pentru a deturna o anumită parte a trupelor rusești, ar putea "încinge" situația din Transnistria, să joace această carte, avînd în vedere deschiderea suplimentară a unei alte direcții cu scopul de a diviza trupele ruse și așa mai departe", a menționat Serghei Banari.

În același timp, comentînd declarațiile politicienilor moldoveni potrivit cărora Rusia duce un război hibrid în Moldova, el a îndemnat cetățenii, indiferent de naționalitate, să se uite pe hartă și să compare Rusia și Moldova.

"Uitați-vă la harta Moldovei și uitați-vă la harta Rusiei. Cum vă puteți imagina că a cincea economie din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, cu cea mai pregătită armată din lume, posesoare a celor mai avansate arme, triada nucleară, să se ocupe serios de Moldova? Băieți, voi serios? Un război hibrid? Despre ce vorbiți?", a remarcat el.

Politologul, economistul și omul de afaceri a mai amintit că președintele rus Vladimir Putin, în timpul ultimei sale "Linii directe" de la mijlocul lunii decembrie 2023, a vorbit inclusiv despre Moldova, răspunzînd la întrebări.

"În același timp, dacă despre Armenia el a spus multe cuvinte calde, despre Moldova a spus ceva de genul "nu ne pasă dacă sînt în CSI sau nu". De ce a spus așa? Noi sîntem cei care plătim pentru că sîntem un hub pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei. Totul are un preț. Sîntem o zonă gri, iar o zonă gri este cel mai rău lucru care poate fi pentru o țară, cînd nu se încadrează nici într-o zonă de influență, nici în cealaltă. Respectiv, noi nu putem fi responsabili pentru noi înșine, iar 33 de ani dovedesc acest lucru, în timp ce alții nu vor să poarte răspunderea pentru noi", a declarat Serghei Banari.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , Rusia , război hibrid

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
3200 locuitori

Lunga este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Lunga este este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga alcătuia 3200 de oameni în anul 2011. Satul Lunga a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.