08 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1950
Cîte mere moldovenești au fost exportate în UE și CSI
08 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1950

Cîte mere moldovenești au fost exportate în UE și CSI

În luna octombrie, exportul de mere moldovenești în țările CSI a scăzut, în timp ce în UE și alte piețe - a crescut.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în luna octombrie a acestui an, Moldova a exportat doar 5,2 mii de tone de mere (în valoare de 2,43 milioane de dolari, preț mediu de facturare - 0,47 dolari/kg).

Circa 3,6 mii de tone din acest produs au fost livrate în CSI, 771,7 tone - în Uniunea Europeană și 751 tone - pe alte piețe. Comparativ cu situația din luna precedentă, în octombrie a scăzut exportul de mere moldovenești în țările CSI, iar în UE și alte piețe - a crescut. În special, exporturile din octombrie în România au crescut pînă la 577,5 tone. Tot în octombrie, Moldova a început să exporte mere din recolta 2023 în Arabia Saudită - 303 tone, Emiratele Arabe Unite și Israel – a cîte 80 de tone, relatează EastFruit.

Livrările externe de mere din Moldova sînt în scădere pentru a doua lună consecutiv: în august acestea au constituit 8,4 mii tone (3,48 mil., 0,42 dolari/kg), în septembrie - 6,36 mii tone (2,66 mil., 0,42 dolari/kg), în octombrie față de luna precedentă au scăzut cu aproape o mie de tone. Totodată, trebuie remarcat faptul că în august-septembrie, exporturile s-au bazat pe livrările de mere ieftine din soiurile de vară, în timp ce în octombrie a crescut ponderea merelor de toamnă, care au fost vândute la un preț mai mare. Apropo, o imagine similară în ceea ce privește volumul fizic al exporturilor a fost observată în 2022: august - 8,6 mii de tone, septembrie - 9,4 mii de tone, octombrie - 7 mii de tone.

Este curios faptul că în ultimele trei luni primul loc în ratingul cumpărătorilor de mere din Moldova îl ocupă Kazahstan: august - 4,2 mii tone, septembrie - 2,9 mii tone, octombrie - 2,2 mii tone. Piața rusă, care pînă nu demult a fost principala piață de desfacere, de la sfîrșitul verii se află pe locul doi în ceea ce privește livrările de mere din Moldova (august - 3,9 mii tone, septembrie - 2,4 mii tone, octombrie - 1,3 mii tone).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

mere , export , UE , CSI

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.