24 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1236
Olga Goncearova, despre decizia de a interzice intrarea în țară lui Bregovic: Ar trebui să cunoașteți mai bine istoria propriei țări
24 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1236

Olga Goncearova, despre decizia de a interzice intrarea în țară lui Bregovic: Ar trebui să cunoașteți mai bine istoria propriei țări

Olga Goncearova, Președintele Consiliului de Administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, și-a împărtășit opinia pe rețelele de socializare, unde îndeamnă la studierea mai detaliată a istoriei țării în contextul recentului incident cu muzicianul Goran Bregovic.

"Și totuși despre Bregovic... În copilărie am trăit cu părinții mei în Lipcani. Vecinii noștri erau prieteni de-ai părinților - familia Shtivelman. Astfel, dacă nenea Milea se certa cu cineva, atunci el nu-i permitea mătușii Anna să comunice cu acea persoană. O situație similară. Autorităților noastre nu le-au permis. Cu toate acestea, Ministerul de Externe a primit deja o întrebare din partea Ministerului de Externe al Serbiei. Poate că ar trebui să cunoașteți mai bine istoria propriei țări și a reprezentanților acesteia pentru a înțelege că țările noastre au multe în comun".

Olga Goncearova a citat, de asemenea, mai multe date din istorie pentru a arăta că Serbia și Moldova sînt legate de un trecut istoric:

"Mama ultimului monarh sîrb al dinastiei Obrenovici, Natalia Keshko, a fost fiica celui mai mare boier basarabean Petr Ivanovici Keșko și a principesei moldovenești Pulheria Sturza. Soțul Nataliei Keshko, cneazul sîrb Milan Obrenovic, era fiul Elenei Maria Catarji, o moldoveancă. Astfel, ultimul monarh al dinastiei Obrenovici, Alexandru I, este 3/4 moldovean. La Chișinău a rămas proprietatea Nataliei - "Casa Pronin", sau mai bine zis pământul și ce a mai rămas din casă. Casa a fost restaurată de familia Stati și este situată la intrarea în Valea Morilor. Desigur, toate cele spuse mai sus nu reprezintă o bază pentru luarea unor decizii politice corecte, ci un motiv pentru a cunoaște mai bine istoria (?!) țării și a acționa în interesul acesteia", a spus Olga Goncearova

Reamintim că pe 20 august, organizatorii Festivalului Gustar, care are loc în rezervația Orheiul Vechi, au anunțat că evoluția programată a lui Bregovic în acea zi nu va avea loc pentru că nu i s-a permis să intre în Moldova.

Poliția de frontieră a precizat că Bregovic are interdicția de a intra în Moldova din 2022. Ministerul a subliniat, de asemenea, că i-au avertizat în prealabil pe organizatorii festivalului despre acest lucru.

Ulterior, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat că le-a cerut colegilor săi moldoveni explicații cu privire la incidentul cu Bregovic. Dacic a menționat că interdicția "nu corespunde relațiilor tradiționale de prietenie dintre Serbia și Moldova", adăugînd că decizia de a nu-l lăsa pe Bregovic în țară "a provocat o reacție extrem de negativă în rîndul societății sîrbe".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Olga Goncearova , Goran Bregovic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
169 locuitori

Afanasievca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Afanasievca alcătuia 169 de oameni în anul 2011. Satul Afanasievca a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.