08 august 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1352
Perciun anunță construirea a trei licee moderne în R.Moldova
08 august 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1352

Perciun anunță construirea a trei licee moderne în R.Moldova

Sute de școli și grădințe vor fi modernizate, iar 3 licee vor fi construite de la început în următorii 6 ani.

Lucrările vor avea loc în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care are o valoare de $60 milioane, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Pe 7 august a avut loc lansarea Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care urmează a fi realizat pînă în 2029. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a explicat că, din valoarea totală a proiectului, de $60 milioane, $40 milioane sînt un credit preferențial oferit de Banca Mondială, iar 20 milioane – granturi furnizate de partenerii Republicii Moldova. $10 milioane din resursele de grant sînt oferite de către Guvernul Olandei, prin intermediul Facilității Concesionale Globale. $4,5 milioane nerambursabile sînt oferite de Parteneriatului Global pentru Educație, iar alte $5 milioane de Parteneriatul pentru Educația Timpurie.

„Acordul a fost ratificat de către Parlament la 30 iunie 2023, respectiv avem cadrul legal necesar pentru a putea implementa demararea proiectului”, a precizat ministrul.

În cadrul proiectului, vor fi construite de la zero 3 licee. Pentru construcția viitoarele instituții de învățămînt sînt preconizate circa $15 milioane, iar pentru doarea acestora – $1,6 milioane.

„Propunerea este să avem instituții mari, cu un număr mare de elevi la liceu, depășind 1 000. Ceea ce o să ne permită și studii mai flexibile, oportunitatea pentru elevi de a-și alege disciplinele, de exemplu. O infrastructură nouă, aspirațională, mai motivantă, cu anumite spații care să corespundă rigorilor secolului XXI”, a declarat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că probabil, va fi construit cîte un liceu în zona de sud, centru și nord a țării. Potrivit lui, locația exactă va fi stabilită în funcție de numărul de copii din acea regiune.

Totodată, vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe, pentru aceste activități fiind bugetate $7,3 milioane și, respectiv, $2 milioane.

În același timp, 200 de școli urmează a fi dotate cu mobilier, echipamente IT și alte necesități de predare și învățare pentru elevi. Pentru aceste lucruri s-au alocat $2,3 mln. Iar încă 120 de școli vor beneficia de granturi, a cîte $36 000, pentru formări, materiale didactice, preluare de bune practici și preluare a experienței în organizarea diverselor evenimente.

De asemenea, în proiect vor participa și alte 200 de grădinițe, care vor avea un pachet standard de sprijin, ce va include atît dotări cît și formări continue pentru cadrele didactice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Dan Perciun , liceu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2860 locuitori

Boghiceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Boghiceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Boghiceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.