29 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1126
Batrîncea: Numărul diplomaților noștri în Rusia ar trebui majorat
29 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1126

Batrîncea: Numărul diplomaților noștri în Rusia ar trebui majorat

Solicitarea privind instituirea unei parități diplomatice cu Rusia este una iresponsabilă și lipsită de profesionalism.

Astfel califică vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, președinte al Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, declarațiile deputatului PAS Adrian Cheptonar, care a cerut examinarea opțiunii de a reduce numărul diplomaților ruși din Republica Moldova. Vlad Batrîncea spune că responsabil de acest subiect este Ministerul de Externe, nu deputații din Parlament, notează Noi.md cu referire la IPN.

Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, a cerut Executivului examinarea posibilității instituirii unei parități diplomatice cu Rusia. Vicepreședintele Parlamentului califică această solicitare drept iresponsabilă și spune că nu numărul diplomaților ruși aflați în Republica Moldova ar trebui redus, ci ar trebui majorat numărul diplomaților moldoveni în Federația Rusă.

„Pentru un deputat și un demnitar de stat o astfel de declarație este iresponsabilă și lipsită total de profesionalism. E o declarație populistă. Noi trebuie să mărim statele de personal în ambasada noastră de la Moscova. Eu am fost într-o vizită oficială la Moscova, ulterior am avut o întrevedere cu ministrul Popescu și l-am informat că 40 de organizații diasporale, moldovenii noștri din Moscova, sute de mii de cetățeni au făcut un apel către Chișinău ca să fie majorat numărul personalului, pentru că la consulat oamenii noștri nu pot ajunge luni de zile, telefonul nu lucrează. Noi trebuie să mărim statele de personal la Moscova ca să avem grijă de cetățenii noștri, pentru că acești cetățeni asigură o parte din economia țării, ei sînt cei care trimit acasă bani”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mai mult, fruntașul socialist spune că a participat fără remușcări la recepția dată de ambasada Federației Ruse cu ocazia zilei Rusiei. Vlad Batrîncea spune că în calitate de vicepreședinte al Parlamentului este obligat să onoreze invitațiile care-i sînt lansate.

„Da, am fost la recepția de ziua Rusiei, pe 29 iunie voi fi la recepția dată de ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței. Săptămîna trecută am avut întrevederi cu ambasadorii Bulgariei și Ungariei. În perioadă de criză, de război, este și mai important dialogul politic. În perioada de război crește rolul diplomaților, trebuie de mers și de comunicat. Este obligația mea în calitate de deputat să particip la toate ambasadele care mă invită. Dacă nu răspund invitațiilor, înseamnă că nu țin cont de această țară”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că este analizată opțiunea aplicării unei parități diplomatice cu Rusia. Adică, Republica Moldova ar urma să acrediteze același număr de diplomați ruși, cîți diplomați moldoveni sînt acreditați în Federația Rusă. În prezent, raportul este de 6 diplomați moldoveni la 40 de diplomați ruși.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vlad Batrîncea , diplomat , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1854 locuitori

Nişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Nişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Călărași și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1854 de oameni. Satul Nișcani a fost menționat documentar în anul 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.