16 aprilie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1307
Vocea poporului: Cum se pregătesc moldovenii pentru sărbătorile pascale?
16 aprilie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1307

Vocea poporului: Cum se pregătesc moldovenii pentru sărbătorile pascale?

Paștele este cea mai veche sărbătoare tradițională creștină. Orășenii încep să se pregătească temeinic pentru această zi sfîntă din timp.

Ei cumpără lumînări, cozonaci, suporturi pentru lumînări și decorațiuni, pentru a le putea aprinde în biserică și a decora cu ele masa festivă.

Noi.md i-a întrebat pe cetățeni unde intenționează să sărbătorească Paștele, ce obiceiuri și tradiții au în familie, cum se pregătesc pentru această sărbătoare și ce bucate vor servi.

"Sărbătoarea va avea loc acasă, în familie.

"Vom sărbători acasă, la Chișinău, în familie. Vom găti răcitură, limbă de vită și vom vopsi ouă. Cozonacul îl vom cumpăra, deocamdată nu coacem. Vom încerca să sărbătorim bine. Dimineața ne trezim mai întîi de toate, bem apă sfințită, ne spunem, bineînțeles, "Hristos a înviat" unul altuia și apoi ne așezăm la masa festivă.

"Avem o tradiție de Paște: după aceea mergem întotdeauna la cimitir."

"Cînd eu și părinții mei locuiam la țară, cînd vopseau ouăle, erau albe și roșii: cu cele roșii te speli pe față".

"Ne strîngem în jurul mesei în familie, sfințim cozonacul în biserică, mîncăm mîncare sfințită. Nu mîncarea este pe primul loc, ci sărbătoarea și Iisus Hristos".

"Ne pregătim: cumpărăm produse de Paște. Seara vom merge cu siguranță la biserică. Vom sărbători în familie, acasă.

"De Paște avem tradiții de familie minunate, întotdeauna abordăm acest lucru cu multă responsabilitate. Unii dintre noi vopsesc ouă, alții fac alte lucruri, copiilor le place să picteze. Întotdeauna respectăm și ținem tradițiile de familie și mergem la biserică cu coșulețe, le sfințim și ne întoarcem acasă cu o lumină, astfel mereu e o sărbătoare caldă.

"Este o sărbătoare caldă în familie. După Paște ne așteptăm cu toții să se facă cald. Din nou, la fel ca atunci cînd eram copil, cu mama, tata să vopsim ouăle, să pregătim cozonacul, să o luăm pe bunica, pe mama și să sfințim cozonacul de Paște la biserică."

"Am cumpărat un cozonac mic. Este o sărbătoare în familie, o vom sărbători acasă."

De asemenea, cetățenii au avut urări foarte luminoase și calde:

"Copiii vor veni, nepoții e puțin probabil, sînt departe. Aștept cu nerăbdare să-i văd. Vom avea parte de bucurie!".
"Toate cele bune și pace pe pămînt!".

"Pentru această zi luminoasă, sănătate pentru toți, succese, bucurii de la nepoți, de la copii, cel mai important – sănătate!"

"Doresc sănătate, pace, prosperitate tuturor familiilor!"

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
406 locuitori

Mirceşti este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 406 oameni. Satul Mircești a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.