18 ianuarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1832
CNAS a lansat campania de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”
18 ianuarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1832

CNAS a lansat campania de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) a lansat astăzi campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!", transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că instituția își propune să ofere părinților mai multe posibilități pentru a combina viața de familie cu cea profesională. „Ne dorim să punem în aplicare un șir de politici, programe și măsuri flexibile atât pentru părinți, cât și pentru angajatori. Anul acesta ne propunem să lărgim accesul la serviciile de îngrijire a copilului, să fie fracționat concediul paternal și să oferim anumite facilități pentru echitate, astfel încât ambii părinți să utilizeze concediul de îngrijire a copilului", a spus Alexei Buzu.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat că informarea părinților și angajatorilor despre modificările legislative aprobate de Parlament este extrem de importantă. „Modificările aprobate au scopul de a ușura îmbinarea vieții de familie cu cea profesională. Am reușit să oferim un suport adițional pentru familii, mă refer la acordarea îndemnizației de 1 000 de lei (50 de euro) pentru copiii cu vârsta de până la doi ani. Modificările vizează Codul muncii, indemnizația oferită pentru îngrijirea copilului, acordarea concediului paternal și celui de maternitate. Anul acesta ne propunem să fie create creșele de tip familial și mai multe locuri noi în creșele publice", a afirmat Dan Perciun.

Reprezentantul UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a remarcat că este foarte important ca actuala legislație să corespundă necesităților părinților. „Este prioritar ca măsurile adoptate de Parlament să fie puse în practică. Totodată, ne dorim ca angajatorii să susțină bărbații ca aceștia să solicite concediul paternal, iar femeile să poată combina creșterea copilului cu viața profesională", a subliniat Plugaru.

Campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!" constă în desfășurarea unor ședințe de informare la care vor participa aproximativ 17 mii de persoane - mame și tați, îngrijitori, angajați, reprezentanți ai autorităților publice locale din toate raioanele țării. Participanții vor fi informați de către specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale despre modificările recente în legislația națională care sprijină familiile cu copii și încurajează accesarea, inclusiv online, a prestațiilor de asigurări sociale adresate angajaților cu copii.

De asemenea, la sesiunile de informare sunt invitați angajatorii din fiecare raion - atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceștia vor fi informați despre beneficiile încurajării angajaților să îmbine viața profesională și cea de familie. Ședințele de informare vor avea loc în perioada 17 ianuarie - 28 februarie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

CNAS , parinti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.