06 iunie 2022, 14:15 Realitatea moldovenească views 1418
Expert: Moldova trebuie să folosească diplomația în rezolvarea conflictelor
Foto: iStock
06 iunie 2022, 14:15 Realitatea moldovenească views 1418

Expert: Moldova trebuie să folosească diplomația în rezolvarea conflictelor

Moldova, ca stat neutru, ar trebui să se abțină de la procurarea de arme letale, cred experții militari moldoveni intervievați de RIA Novosti.

Anterior, prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița a declarat că Chișinăul negociază cu partenerii UE privind dotarea Armatei Naționale, mai mult, "se poartă discuții privind posibile livrări de arme letale".

Președintele Asociației Obștești „Sindicatul organelor de forță din Republica Moldova, colonelul în rezervă Iurie Ciofu, a menționat într-un comentariu pentru RIA Novosti că Armata Națională trebuie să-și actualizeze arsenalul militar, dar autoritățile ar trebui să evite retorica militară.

"Într-adevăr, avem arme încă din perioada sovietică. În plus, există arme americane primite sub formă de ajutor, dar acestea sînt arme vechi, din anii 40-50. Armata Națională are nevoie de o înnoire a arsenalului, e adevărat. Cu toate acestea, sîntem un stat neutru, iar autoritățile țării trebuie să-și cîntărească cu atenție declarațiile. Despre ce arme letale se poartă discuții? Oare noi intenționăm să luptăm cu cineva?", a spus Ciofu.

Expertul a precizat că sarcinile armatei Moldovei sînt exclusiv în sfera defensivă. "Și modernizarea armatei ar trebui să aibă loc în acest sens", a subliniat interlocutorul.

La rîndul său, copreședintele Uniunii Ofițerilor din Moldova, Nicolae Macovei, consideră că, avînd un buget militar mic, nu are sens ca Republica să cumpere arme scumpe, cel mai bine, potrivit expertului, ar fi să se mizeze pe diplomație.

"În primul rînd, conform Constituției țării, avem o țară neutră. În al doilea rînd, nu are sens să cumpărăm arme de calitate medie. În al treilea rînd, cea mai eficientă soluție este dialogul diplomatic. Anume pe acesta trebuie să-l putem dezvolta", a spus expertul.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

expert , opinie , Moldova , diplomatia , decizie , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
890 locuitori

Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.