09 aprilie 2013, 11:03 Realitatea moldovenească views 7486
09 aprilie 2013, 11:03 Realitatea moldovenească views 7486

Berlin și București împotriva alegerilor anticipate din Republica Moldova


Foto: ruvr.ru

Criza politică din Republica Moldova, cauzată de prăbușirea coaliției, a provocat o reacție negativă în Occident. Judecînd după declarațiile oficialilor, se vor întreprinde măsuri insistente de a împăca liderii certați ai Alianței pentru a evita alegerile anticipate, scrie ruvr.ru.

Se observă ușor că oficialii UE nici nu încearcă să ascundă dorința de a lipsi alegătorii moldoveni de posibilitatea de a schimba actuala componență a Parlamentului, deși acest lucru este imperios necesar. Gunther Krichbaum, șeful Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului, a făcut următoarea declarație:

"Personal, aş vrea să fac o remarcă. Ei nu s-au certat din motive obiective, ci personale, iar acestea ar putea fi soluţionate prin negocieri. Salutăm faptul că şefii partidelor se întâlnesc şi poartă discuţii cu medierea preşedintelui ţării. Ne pare rău de situaţia actuală. Sperăm că actuala criză se va aplana şi forţele proeuropene vor continua să ducă Moldova pe calea europeană".

Ar trebui remarcat faptul că declarația oficialului german este contradictorie. Pe de o parte, el susține că exprimă o opinie personală,   dar despre speranțele de a continua calea "europeană" a Moldovei, vorbește folosind pluralul.

Liderilor "pro-europeni", li se dă de înțeles că disputele interpersonale ar trebui să fie lăsate la o parte, căci altfel țară va intra în alegeri anticipate, care ar putea duce la o inversare a cursului geopolitic al Moldovei.

Analistul politic român Dan Dungachu, unul dintre arhitecții coaliției parlamentare și fost consilier al președintelui Republicii Moldova, a reiterat doleanța colegilor săi europeni, și a exprimat speranța că alegerile anticipate ar putea fi evitate. Apare întrebarea: de unde o alergie atît de  severă a reprezentanților europeni față de libera exprimare a voinței  poporului?

Cel mai probabil, politologii români și oficialii europeni sînt conștienți de faptul că alegătorii moldoveni nu mai cred în propaganda europeană și au pierdut speranța într-o viață senină în UE. Teama că electoratul poate determina puterea să se orienteze spre integrarea eurasiatică provoacă o teamă atît de evidentă a păpușarilor europeni a politicienilor moldoveni.

Cuvinte cheie:

alegeri , Moldova , Germania , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
554 locuitori

Munteni este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cimișlia și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 554 de oameni. Satul Munteni a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.