06 aprilie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1916
Cine cere conducerii moldovenești să provoace ursul rusesc?
Foto: ria.ru
06 aprilie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1916

Cine cere conducerii moldovenești să provoace ursul rusesc?

Autoritățile moldovenești, care anterior au declarat în repetate rînduri despre menținerea neutralității în raport cu conflictul militar dintre Rusia și Ucraina și refuzul de a adera la sancțiunile internaționale anti-ruse, au făcut recent o serie de declarații care pot fi interpretate drept o abatere de la principiile neutralității, relatează Noi.md.

Se știe că Rusia nu a inclus Moldova în lista statelor neprietenoase, ceea ce este important pentru un stat mic, avînd în vedere că această Federație Rusă poartă de fapt un război pe teritoriul statului vecin și există posibilitatea ca armata rusă să treacă granițele Republicii Moldova. Și poate crea o mulțime de probleme, în comparație cu care întreruperea aprovizionării cu gaz și energie electrică ne poate părea floare la ureche.

În special, dacă anterior președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că țara nu aderă la sancțiunile anti-ruse și rămîne neutră, în ajun, în cadrul unei conferințe de presă șefa statului moldovean a menționat că Moldova respectă pe deplin sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei în sectorul bancar, respectă toate restricțiile stabilite de sistemele internaționale de plăți, inclusiv restricțiile privind sistemele de plăți SWIFT sau Visa și Master-Card Card, iar Moldova nu va permite Rusiei să evite sancțiunile prin sistemul bancar al țării noastre. Probabil, acest lucru este adevărat, dar de ce să faci astfel de declarații? Ce beneficii vor aduce?

În plus, potrivit ei, Republica Moldova nu va permite reexportul prin republică a mărfurilor în Rusia. A oricăror mărfuri? Inclusiv a celor care nu sunt supuse sancțiunilor de guvernele occidentale? Care e sensul? N-ar fi mai corect să nu împiedicăm afacerile, care, mai mult ca niciodată, în fața distrugerii multor lanțuri logistice, caută oportunități de a păstra locuri de muncă și de a compensa pierderile, pur și simplu să nu-i împiedicăm să acționeze, dacă acest lucru corespunde legilor Republicii Moldova și obligațiilor sale internaționale? Maia Sandu a recunoscut, de asemenea, că Republica Moldova este încă dependentă de gazul rusesc, deși caută o alternativă la acesta, care, după cum arată publicațiile experților din presa europeană, este extrem de greu de găsit în următorii zece ani. Desigur, dacă el nu va costă de cîteva ori mai mult decît se poate de cumpărat de la Gazprom. N-ar fi mai corect să reieșim, în primul rînd, din interesele cetățenilor care trăiesc în cea mai săracă țară din Europa? În același timp, omenește înțelegem dorința președintelui nostru de a sprijini țara frățească vecină, ceea ce facem cu toții, participînd sincer la soarta a sute de mii de ucraineni care caută o șansă de a se ascunde de război pe teritoriul țării noastre.

 Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că simbolurile "Z", "V", panglica Sf.Gheorghe și sărbătorirea zilei de 9 mai "cu muzică sovietică".

Astfel, răspunzînd la întrebarea prezentatoarei dacă Moldova poate interzice simbolul "Z", astfel încît să nu se întîmple ca acesta să fie promovat activ pe 9 mai, Igor Grosu a spus: "răspunsul meu este clar și simplu: poate ... poate ... Puțină răbdare ... Simbolurile, semnele, alte lucruri care promovează războiul, violența și așa mai departe, nu-și au locul în societatea moldovenească".

Prezentatoarea a precizat dacă interdicția va afecta și panglica Sf. Gheorghe.

"Acest lucru se va referi la tot ceea ce promovează și propagă războiul, care nu are nicio legătură cu simbolurile statului", a răspuns el. În același timp, Igor Grosu a evitat un răspuns direct la întrebarea dacă autoritățile ar permite sărbătorirea Zilei Victoriei, subliniind că mai este timp pînă pe 9 mai și trebuie să avem puțină răbdare.

Mulți au interpretat aceste declarații ale oficialilor moldoveni că autoritățile țării, refuzând să adere la sancțiunile împotriva Rusiei în cuvinte, de fapt le susțin, cel mai probabil sub presiune externă. Și o astfel de poziție va fi percepută negativ nu numai de partea rusă, ci și de țările care nu au sprijinit sancțiunile anti-ruse, precum și de multe forțe politice ale acelorași state UE care condamnă introducerea lor.

Iar pierderile Moldovei de la o astfel de poziție pot fi foarte semnificative. Mulți cetățeni și politicieni din opoziție regretă că autoritățile își pot schimba poziția de neutralitate față de Rusia și pot deveni parte a luptei geopolitice fără nicio șansă de a juca chiar și un rol minor în ea. În opinia lor, autoritățile trebuie să se gîndească bine și să renunțe la declarațiile și acțiunile geopolitice în această perioadă dificilă, deoarece Moldova mică are nevoie de o politică înțeleaptă și să-și rezolve problemele economice și sociale interne.

Moldova este un teritoriu al păcii, o țară neutră și trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra pacea aici și să nu provocăm alte țări și să nu devenim victima circumstanțelor proceselor geopolitice care au loc între marile puteri.

Observatorii și experții atrag atenția asupra faptului că declarațiile actuale ale oficialilor moldoveni au urmat imediat după vizita la Chișinău a reprezentantei SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a promis că SUA va oferi Moldovei asistență suplimentară în valoare de 50 de milioane de dolari pentru depășirea crizei cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de asistență macrofinanciară țării noastre în valoare de 150 de milioane de euro. Poate că retorica anti-rusă este legată de perspectiva primirii acestor bani și este impusă indirect de Occidentul colectiv, care nu face nimic pentru nimic. Iar autoritățile moldovenești trebuie să decidă acum dilema…

Cetățenii țării se bazează pe înțelepciunea conducerii noastre, așa cum a fost pînă de curînd.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Ucraina , sancţiuni , Neutralitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
618 locuitori

Mihuleni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Mihuleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat pe malul rîului Ciorna, la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 618 oameni. Prima atestare documentară a Mihulenilor datează din anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.