10 martie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 15458
10 martie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 15458

Politica României și criza politică moldovenească


Foto: adevarul.ro

Căderea guvernului Filat a provocat o reacție negativă a oficialilor europeni, americani și români. Acum, accentul se pune pe grabnica "impunere a păcii" liderilor Alianței dezintegrate. Cu toate acestea, în presa au început să apară și acuzații la adresa politicienilor moldoveni, scrie ruvr.ru.

E suficient să arunci o privire asupra veniturilor liderilor "Alianței pentru integrare Europeană", pentru a înțelege că sursele bogăției lor se află în România. După numărul de miniștri și parlamentari cu dublă cetățenie (românească), "Alianța" a depășit chiar și partidele unioniste de la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Cum a fost posibil că politicienii finanțați de București, nu au reușit să mențină unitatea coaliției de guvernare? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în reacțiile reprezentanților mass-media românești și experților la ceea ce s-a întîmplat în Republica Moldova.

Singurul numitor comun al tuturor opiniilor care circulă în mass-media românească este încrederea că anume influența Moscovei a dus la căderea guvernului de la Chișinău. În continuare, încep contradicții insurmontabile. Unii experți sugerează că "Alianța pentru Integrare Europeană" a fost distrusă de Prim-ministrul Vlad Filat, care a trădat  idealurile euro-atlantice. Din punctul de vedere al experților rusofobi,  o dovadă incontestabilă a faptului că fostul premier moldovean s-a reorientat la cooperarea cu Rusia a fost ultima vizită a lui Filat la Moscova și încercările sale ulterioare de a "îngheța" adoptarea celui de-al "treilea pachet energetic", în ciuda presiunilor din partea Uniunii Europene. Presa de bulevard sugerează că premierului moldovean i-ar putea fi amintite unele fapte necunoscute pînă în prezent din perioada aflării sale în  România.

Pentru structurile speciale românești, practica acestor „avertismente” în contextul campaniilor electorale este un lucru obișnuit. „La acea vreme, studentul Vlad Filat ar fi fost prins fiind implicat într-un grup de contrabandiști de țigări. S-a spus că a intervenit Serviciul Român de Contra-informații, care l-ar fi racolat. Greu de crezut, dar pe de altă parte, în cazul în care se dovedește că informația este adevărată, acest lucru este foarte rău", - scrie jurnalistul român Marius Bîtcă.

Pe de altă parte, există opinii că vina principală pentru prăbușirea guvernării de coaliție o poartă  "magnatul pro-rus Vlad Plahotniuc". Susținătorii acestei versiuni nu se deranjează să găsească dovezile orientării pro-ruse a lui Plahotniuc, dar se concentrează pe relațiile sale cu cercurile oligarhice din România. Conducătorul efectiv al Partidului Democrat din Moldova este acuzat de a avea legături cu magnatul român Sorin Ovidiu Vîntu, care în prezent se află în închisoare. Apoi urmează lanțul logic: Plahotniuc - Vîntu - Mircea Geoană și accentul se pune pe faptul că Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale din România, după ce în presă a apărut (din sursele serviciilor secrete românești) informația despre vizita sa secretă la Moscova și întîlnirea cu Sorin Ovidiu Vîntu. În acest discurs, dovada finală a "trădării" lui Plahotniuc este faptul că partidul său a votat cu comuniștii pentru demisia guvernului AEI. Presa românească a citat opinia fostului ministru al Afacerilor Externe a României, Cristian Diaconescu, care, atunci cînd a fost întrebat despre prezența "umbrei Moscovei", în căderea guvernului Filat, a spus că "sînt prea multe coincidențe".

Versiunea cea mai logică a crizei politice din Republica Moldova este versiunea că "Alianța pentru Integrare Europeană" a fost în mod artificial închegată din proiecte care au fost susținute de diferite structuri și  forțe politice românești. Nu este surprinzator faptul că structura rezultată nu a putut rezista contradicțiilor interne. Este posibil că prăbușirea "Alianței pentru Integrare Europeană" să se fi datorat faptului că unii dintre liderii Alianței au simțit unele schimbări geopolitice și au încercat să prindă "vîntul schimbării" în pînzele lor politice. Viitorul apropiat va arăta dacă vor da dovadă de suficientă voință și pragmatism, pentru a duce la bun sfîrșit lucrurile începute.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.