09 martie 2013, 02:31 Realitatea moldovenească views 7125
09 martie 2013, 02:31 Realitatea moldovenească views 7125

Analişti politici: anticipatele sînt inevitabile


Foto: adevarul.ro

Analiştii politici se arată sceptici faţă de soluţionarea crizei politice prin evitarea alegerilor anticipate. Chiar şi după, situaţia politică ar putea rămîne neschimbată.

Anatol Ţăranu, analist politic: Este foarte probabil că ne aşteaptă alegeri anticipate cu surprize foarte neplăcute pentru acei care au declanşat această procedură de alegeri anticipate. 

Vitali Andrievschi, analist politic: Pe 4 martie mă gîndeam în proporţie de 50/50 dacă vor fi ori nu alegeri anticipate. Pe 5 martie am spus 50/40. Astăzi, remiza a crescut pînă la 70 % că alegeri anticipate vor fi, pentru că nu este clar cum vor ieşi din această situaţie.

Analiştii politici nu cred că ar mai există o posibilitate de creare a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Cît priveşte declaraţiile unor deputaţi că ar putea susţine un guvern technocrat iar un potenţial candidat la funcţia de premier din partea PLDM pe care ei l-ar accepta ar fi ministrul de Extrene, liberal-democratul Iurie Leancă, analiştii spun că acest joc este nefiresc.

Bogdan Ţîrdea, analist politic: Asta este scopul păpuşarului de a-l elimina pe Vlad Filat. Nu exclud dacă se vor propune şi alte modalităţi, alte candidaturi, dar şansele sînt destul de mici de a găsi o candidatură potrivită, chiar dacă există presiuni din exterior. Eu cred că Nicolae Timofti îl va propune iarăşi pe Filat şi dacă acest lucru se va produce de două ori la rînd vom asista la alegeri anticipate.

Anatol Ţăranu, analist politic: Noul Guvern poate fi format doar în jurul PLDM, care are majoritatea într-o Alianţă democratică. În aceste condiţii, încercarea de a-l scoate din joc pe liderul acestei formaţiuni este absolut nefirească şi contraproductivă. În democraţie aşa nu se procedează.

Vitali Andrievschi, analist politic: Putea fi un Guvern tehnocrat în frunte cu Filat, eu din cîte ştiu Filat era de acord să facă acest pas, dar acel ultimatum pus de partidul democrat nu îi permite a realiza acest scenariu. Dar poate fi cel mai interesant.

În perspectiva alegerilor anticipate, situaţia politică ar putea rămîne neschimbată, susţin analişii. Cert e că PCRM şi liberal-democraţii vor avea de cîştigat, iar democraţii şi liberalii doar de pierdut.

Bogdan Ţîrdea, analist politic: Presupun că ar putea creşte PCRM-ul, să acumuleze peste 42 %, ar putea PLDM-ul menţine sau creşte niţel situaţia pentru că Filat merge pe rol de victimă, jertfă. Voronin merge în ipostaza de distrugător al Alianţei criminale, cu ce vor merge PD şi PL îmi vine greu să vă spun. Cel puţin PL va avea pierderi sesizabile, şi PD va avea atîtea voturi cît va reuşi să cumpere în cadrul campaniei electorale, pentru că ei nu au un mesaj, ei au distrus Alianţa, ei au compromis vectorul european.

Referindu-se la declaraţia liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, potrivit căreia, în cazul în care preşedintele ţării, Nicolae Timofti, îl va propune pe Vlad Filat în funcţia de premier, liberalii vor cere demisia, analiştii susţin că sînt doar nişte speculaţii. Mai mult, Ghimpu a spus că va vota pentru demisia preşedintelui împreună cu comuniştii, dacă va fi nevoie.

Vitali Andrievschi, analist politic: Aceste declaraţii a lui Ghimpu l-au întărit pe Filat, pentru că sînt sigur că mai bine de 50 la sută dintre cei care au votat pentru liberali cînd au auzit aceastăp declaraţie, că el este gata să voteze cu comuniştii, vor vota pentru Filat.

Anatol Ţăranu, analist polit: Preşedintele nu poate fi demis, doar în rezultatul unei infracţiuni. Este o procedură foarte lungă. Este o speculaţie. Preşedintele ţării are toată competenţa pentru a numi candidatul la postul de premier al Moldovei în conformitatea cu propriile viziuni, aşa cum înţelege el situaţia politică.

Reamintim că pe 5 martie, Guvernul Moldovei, condus de premierul Vlad Filat, a fost demis cu voturile deputaţilor comunişti, democraţi şi unii neafiliaţi.

Sursa: tv7.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.