23 septembrie 2021, 16:30 Realitatea moldovenească views 2734
”Calea Ferată din Moldova” va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați
23 septembrie 2021, 16:30 Realitatea moldovenească views 2734

”Calea Ferată din Moldova” va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați

Proiectele noului Cod al transportului feroviar și cel privind crearea Autorității Feroviare au fost votate, astăzi, de Parlament, în prima lectură.

Proiectul Codului transportului feroviar a fost elaborat de Guvern.

În opinia autorilor, implementarea acestuia va elimina monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Cu excepția unor prevederi, Codul ar urma să intre în vigoare la expirarea termenului de 24 de luni de la data publicării.

De asemenea, a fost aprobată inițiativă privind crearea Autorității Feroviare. Aceasta va avea obligația să emită următoarele acte permisive: Autorizație de transport feroviar, Certificat de siguranță pentru întreprinderi feroviare și Autorizație de siguranță pentru administratorul infrastructurii.

Ambele proiecte au ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

calea ferata , proiect , lege , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.