30 ianuarie 2013, 10:44 Realitatea moldovenească views 9288
30 ianuarie 2013, 10:44 Realitatea moldovenească views 9288

Chifu: numirea lui Rogozin a blocat dialogul direct între Chișinău și Tiraspol

Preşedintele României Traian Băsescu va discuta in cursul vizitei la Chișinău  temele legate de securitatea energetică, soluționarea problemei transnistrene, etragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană.

Despre aceasta a relatat în interviul pentru moldova.org Iulian Chifu, Consilierul Preşedintelui Traian Băsescu pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională.

Potrivit acestuia, România este un susţinător constant a Republicii Moldova şi în temele mari de securitate, dar şi în afirmarea suveranităţii, independenţei politice reale şi a integrităţii teritoriale.

„România susţine Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană, punerea în practică a principiului consimţămîntului statului gazdă consemnat în cadrul fundamentelor de constituire a OSCE şi acceptat de către Federaţia Rusă în cadrul declaraţiei finale a summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, alături de acceptarea procesului de retragere a trupelor”, a amintit I.Chifu.

El a subliniat faptul că România susţine, deopotrivă schimbarea naturii aşa numitelor „forţe de pacificare” din zona de securitate din forţe militare în componentă civilă real multinaţională.

În opinia consilierului dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, pare a fi fost alterat şi, ulterior, blocat după desemnarea lui Dmitri Rogozin ca trimis special pentru conflictul nistrean, în aprilie-mai anul trecut.

„Considerăm că dialogul trebuie să continue fără constrîngeri externe şi fără ca în acest proces să se afirme actori terţi ca noi părţi implicate direct în conflict”, a declarat I.Chifu.

Abordînd problema deschiderii consulatului rus la Tiraspol oficialulromân a remarcat că chestiunea deschiderii consulatului unui stat pe teritoriul altui stat e prevăzută în regulile internaţionale şi presupune consimţământul statului acreditar, a statului gazdă.

„Dacă Republica Moldova nu are control asupra unei regiuni din teritoriul său, atunci e greu ca aceste angajamente să fie respectate, şi nu ştiu cum ar putea fi acceptată deschiderea unei reprezentanţe diplomatice într-o asemenea regiune. Dar, din nou, revine autorităţilor de la Chişinău decizia pentru autorizarea acestui consulat”, a conchis consilierul lui Traian Băsescu.

 

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

politica , Transnistria , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.