27 decembrie 2012, 11:56 Realitatea moldovenească views 8540
27 decembrie 2012, 11:56 Realitatea moldovenească views 8540

Expert român: Transnistria - singurul argument pentru statalitatea Republicii Moldova

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei României consideră că 2013 ar putea fi un an decisiv pentru România, dacă UE hotărăşte să ridice vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova.

În interviul acordat publicației Romania libera, analistul politic aremarcat că în acest caz, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, iar România va trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile, atît pentru cele pozitive, în care ar putea prelua, de pildă, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimental Ucrainei, cît şi în cele negative, în care răspunsul Tiraspolului şi al Moscovei ar putea fi surprinzătoare, iar Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică.

„Rusia percepe în acest moment Nistru ca fiind linia frontului şi nu vrea să cedeze pe nici un dosar: Transnistria, Memorandumul Meseberg. Rusia nu are nici un motiv să cedeze. Va ceda doar în momentul în care va primi ceva în schimb. Deci Rusia nu-şi va retrage trupele din Transnistria şi nu va permite extinderea graniţelor euro-atlantice, decît în momentul în care va primi ceva în schimb suficient de consistent”, - a precizat Dungaciu.

„În același timp în Rusia există bani, iar Germania ar putea să o înveţe pe Rusia cum să folosească aceste lichidităţi, mai mult Germania ar putea să-şi relocheze alte industrii din alte spaţii. Dacă Germania îşi asumă modernizarea Rusiei, după modelul RDG, păstrînd desigur proporţiile, atunci s-ar putea să se întîmple ceva interesant pe această dimensiune. Germania poate obţine obiectivul dorit de UE: îmblînzirea Rusiei”, - consideră analistul politic.
În opinia lui Dan Dungaciu Republica Moldova nu se poate integra în spaţiul european împreună cu Transnistria şi crede că relaţia cu România va continua în acelaşi fel. Singurul argument pentru statalitatea republicii este existenţa Transnistriei.

„R.Moldova este obligată să tranşeze cazul Transnistria, şi de altfel îi va fi mult mai uşor să securizeze frontiera pe Nistru şi să nu se complice cu frontiera moldo-ucraineană. Cum ar putea rezolva conflictul transnistrean cîtă vreme există trupe ruseşti în Transnistria?”, - se întreabă Dungaciu.

Nu ştim ce se va întîmpla cînd R. Moldova va hotărî să traseze frontiera pe Nistru şi care vor fi consecinţele.

În 2013 R. Moldova îşi va decide relaţia cu Transnistria, cu UE şi cu România. Nu ştim cum va reacţiona Rusia sau Transnistria, în momentul în care Chişinăul va decide să se despartă, dar poziţia României va fi fundamentală fiindcă ea asigură fontiera NATO şi UE, consideră Dan Dungaciu.

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.