20 decembrie 2012, 12:50 Realitatea moldovenească views 6729
20 decembrie 2012, 12:50 Realitatea moldovenească views 6729

Șleahtițchi neagă implicarea sa în procurarea autobuzelor școlare

Ex-ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, afirmă că nu are nici o legătură cu procurarea autobuzelor şcolare la preţuri exagerate şi nu a fost implicat direct în procesul de achiziţie.

Solicitat de Agenţia "Infotag", Şleahtiţchi a spus că Ministerul Educaţiei a procurat autobuze şcolare conform unui regulament stabilit încă în perioada mandatului ministrului Leonid Bujor.

"În procesul de selectare a companiei auto au fost delegaţi un grup de funcţionari ai ministerului, dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Achiziţii Publice. Aceştia s-au ocupat de întocmirea caietului de sarcini, organizarea licitaţiei, dar şi procurarea autobuzelor. Eu nu am fost implicat direct în acest proces. Conform legii, prioritate la achiziţie i se dă companiei care propune cel mai mic preţ, ceea ce s-a şi realizat. Însă legea privind achiziţiile publice este defectuoasă, de aceea a şi apărut acest conflict, Toate procurările de autobuze au fost coordonate cu Agenţia pentru Achiziţii Publice şi nu sînt vinovat de faptul că instituţia responsabilă de achiziţii şi preţuri a comis anumite greşeli. Urmează să vedem care vor fi rezultatele cercetărilor penale, trebuie să le permitem procurorilor să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu. Sper că erorile vor fi corectate. Ministerul Educaţiei a mai fost verificat în repetate rînduri de Centrul Anticorupţie, dar nu a fost descoperită nicio neregulă", a subliniat sursa citată.

Ministerul Educaţiei a repartizat peste 100 de autobuze şcolare în cadrul proiectului "Educaţie de calitate în mediul rural", a cărui finanţare este prevăzută prin acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare. Potrivit procurorilor, ministerul a comis nereguli grave la procurarea autobuzelor şcolare la preţ dublu, prejudiciind grav bugetul de stat. Pe acest caz a fost intentat un dosar penal. Procurorii susţin că funcţionari publici din cadrul ministerului şi ai grupului de lucru ar fi acţionat contrar prevederilor legale şi şi-au depăşit atribuţiile de serviciu. Cauza penală a fost expediată Procuraturii Anticorupţie pentru exercitarea urmăririi penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă de la 2 la 6 ani de închisoare, fără dreptul de a deţine funcţii.
 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , preţ , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.