29 noiembrie 2012, 11:29 Realitatea moldovenească views 7791
29 noiembrie 2012, 11:29 Realitatea moldovenească views 7791

V. Socor: Moscova nu va permite aderarea Transnistriei la Uniunea Eurasiatică


Foto: nr2.ru

Intrarea Transnistriei în  Uniunea Eurasiatică este ireală, deoarece Moscova nu ar permite Transnistriei să se alăture la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarus și Kazahstan.

Acest  lucru a fost declarat de expertul senior al Jamestown Foundation din Washington, Vladimir Socor.

Într-un interviu acordat postului de radio "Europa Liberă", el a declarat că intrarea Tiraspolului în Uniunea Eurasiatică, practic, ar însemna recunoașterea Transnistriei, iar Rusia nu intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, ccăci dosarul transnistrean este radical diferit de cel al Abhaziei și Osetiei de Sud.

În ceea ce privește alegerea unui vector de dezvoltare de către Tiraspol, apoi, potrivit lui Socor, acest lucru ar trebui analizat din două perspective. 

Analistul occidental consideră că, în situația actuală Chișinăul nu ar trebui să cadă sub incidența a ceea ce face sau nu face Tiraspolul.

"Politica Chișinăului trebuie să fie punerea consecventă în aplicare a reformelor interne, în temeiul acordurilor dintre UE și Republica Moldova. Guvernul Filat se mișcă în această direcție și bine face că nu acordă nici o atenție la zgomotul produs de Tiraspol, "- a declarat expertul.

La al doilea nivel, există o concurență nedeclarată pentru a determina perspectivele Transnistriei, care a apărut între Uniunea Europeană și Republica Moldova, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, subliniază Vladimir Socor.

"Bruxelles și Chișinăul încearcă să ofere unor grupuri de la Tiraspol, în special din sectorul de afaceri, stimulente pentru ca ei să fie de acord să adere la Uniunea Europeană alături de Republica Moldova. Rusia oferă beneficii economice Transnistriei. UE se află în concurență cu Rusia, oferind beneficii economice pentru regiune, prin intermediul Chișinăului, în scopul de a o aduce pe calea europeană", - constată analistul american.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană, în ciuda crizei economice și financiare, dispune de mijloace pentru a concura cu succes cu Rusia în regiune. În acest caz, R.Moldova și Transnistria, din cauza dimensiunii lor mici, spre deosebire de Ucraina, sînt mai ușor "digerabile" în termeni de convergență cu UE.

"Acest aspect poate fi numit istoric, deoarece scoate Moldova din cîmpul rivalității tradiționale între Rusia și România, iar statul moldovenesc, inclusiv Transnistria, pentru prima dată în istorie, intră în domeniul concurenței economice și geopolitice între Uniunea Europeană și Federația Rusă", - conchide analistul politic american.

 

Sursa: NR2.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.