27 noiembrie 2012, 11:12 Realitatea moldovenească views 7379
27 noiembrie 2012, 11:12 Realitatea moldovenească views 7379

Europarlamentar român: Federația Rusă nu va ceda nimănui Transnistria

Foto: tv7.md

În formatul de negocieri “5+2” nu există nicio dorință de compromis și avînd în vedere condițiile date Federația Rusă nu va ceda Transnistria nimănui. Declarația a fost făcuta de catre vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu, în cadrul interviului acordat postului de radio “Europa Liberă”.

“Nu e vorba de resurse( resursele naturale ale Transnistriei). E vorba de un teritoriu pe care, la o adică, rușii pot să vină cu forțe, pot să vină cu armamente. Și să nu uităm că o scoatere, o iețire din Transnistria înseamnă o mutare a forțelor ruse, 700 de kilometri în adîncimea teritoriului național. Or, acesta este un avanpost. Acesta și cu Kaliningradul sînt două avanposturi de pe vremea fostului imperiu sovietic, la care Rusia ține în continuare, pentru că sînt, să spunem așa, doi poli de pe care, la un moment dat, ar putea să construiască, dacă va vrea acest lucru.” – subliniază Pașcu.

Moscova își rezolvă lejer problemele din Republica Moldova, deoarece ei îi aparține rolul principal în reglementarea conflictului transnistrean.

Potrivit europarlamentarului, R.Moldova nu dispune de capacitatea de negociere pentru a obține ceva din partea Rusiei, iar europenii nu sînt dispuși să-și riște relațiile bilaterale cu Moscova de dragul Chișinăului și a conflictului transnistrean. Acest fapt îi permite Moscovei să aibă destulă libertate.
Ioan Mircea Pașcu susține că factorul militar a fost dintotdeauna unul dintre elementele cheie ale puterii Rusiei. Din acest punct de vedere, situația geostrategică a Transnistriei rămîne a fi una destul de importantă pentru Moscova, concluzionează europarlamentarul roman.
In afară de modernizarea aeroportului de la Tiraspol, s-ar putea ca Moscova să mai întreprindă aici și alte activități, avînd în vedere opoziția Kremlinului față de amplasarea elementelor scutului antirachetă în România și față de componenta navală NATO, care ar putea să intre în Marea Neagră, menționează Pașcu.

Astfel, Federația Rusa consideră Transnistria un atu important în jocul în care ei încearcă să încurce Alianța nord atlantică să dezvolte sistemul PRO, încheie europarlamentarul român.

Cuvinte cheie:

conflict , Transnistria , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1832 locuitori

Bălceana este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1832 de oameni. Satul Bălceana a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.