26 noiembrie 2012, 12:48 Realitatea moldovenească views 5110
26 noiembrie 2012, 12:48 Realitatea moldovenească views 5110

Ion Solonenco: Creşterea numărului de reprezentanţi ai diferitelor formaţiuni militarizate la Bender este îngrijorătoare

Foto: moldova.org

"Creşterea numărului de reprezentanţi ai diferitelor formaţiuni militarizate ale autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene la Bender, în Zona de Securitate, este îngrijorătoare", a declarat pentru Agenţia "Infotag" generalul Ion Solonenco, preşedintele pentru Republica Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC).

"În ultima şedinţă a CUC a fost prezentat raportul grupului mixt operativ de investigaţie al Moldovei şi Transnistria, dar nu au fost abordate problemele de interacţiune a părţilor şi desfăşurare a unor activităţi comune. La Bender, avem azi o suprasaturare vizibilă a oraşului cu persoane înarmate în uniformă. Prin acordul de la 1992, în componenţa grupului trebuie să intre cîte 100 de colaboratori pentru părţi, dar în realitate Republica Moldova are 200 de persoane, iar regiunea transnistreană – 460. În plus, partea transnistreană are în oraş 13 posturi de grăniceri la ieşirea din Bender, o secţie de miliţie, un batalion de patrulă şi serviciu de post, o comenduire şi o unitate militară de cazaci. Sînt înarmaţi cu toţii şi execută ordinul cuiva", a spus Solonenco.

Reprezentantul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene în CUC, Oleg Beleakov, s-a arătat nemulţumit de dorinţa părţii moldoveneşti "de a face legătura între activitatea organelor de drept şi CUC, de parcă ar fi vorba de un subaltern al ei, dator să prezinte darea de seamă despre munca prestată". "O asemenea conlucrare este inacceptabilă. Este acceptabilă colaborarea în cadrul unor chestiuni anumite, dar interacţiunea trebuie să se bazeze dor pe acordurile între ministerele de Externe din Transnistria şi Moldova", a opinat Beleacov.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

militari , Transnistria , conflict , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
556 locuitori

Baurci este un sat din cadrul comunei Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 556 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.