22 august 2020, 15:40 Realitatea moldovenească views 2801
Ce se ascunde în spatele recentelor evenimente din sistemul judiciar? Partea II
22 august 2020, 15:40 Realitatea moldovenească views 2801

Ce se ascunde în spatele recentelor evenimente din sistemul judiciar? Partea II

Deciziile de personal în domeniul justiției au devenit subiect de critici și au provocat un val de revolte din partea societății civile, a forțelor politice și a partenerilor de dezvoltare.

Candidații care au învins în concursurile pentru suplinirea funcțiilor vacante au fost acuzați de emiterea unor verdicte dubioase, apartenența la anumite grupuri de influență și de faptul, că deciziile lor costă prea scump țara, în special în urma deciziilor Curții Europene pentru drepturile omului (CEDO). Se mai aud și suspiciuni de corupție și angajare politică.

Printre posibilele cauze ale situației create, experții numesc interesele corporative ale justițiarilor, existența unor înțelegeri privind promovarea unor anumiți judecători în funcțiile-cheie, acutizarea luptei dintre clanurile sistemului judiciar, influența factorului politic și interesarea unor grupări anume în obținerea controlului asupra justiției. Există și din cei care cred, că pe unii membri ai Consiliului superior al magistraturii (CSM) s-au pus presiuni din partea oamenilor legii, a cercurilor politice și economice în vederea adoptării deciziilor în favoarea unor anumiți candidați.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sistem , judecata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.