21 noiembrie 2012, 10:40 Realitatea moldovenească views 6540
21 noiembrie 2012, 10:40 Realitatea moldovenească views 6540

Două treimi din populaţie consideră că limba de stat trebuie să fie cea MOLDOVENEASCĂ


Foto: rivesc.eu 

Cetățenii Republicii Moldova consideră că denumirea limbii de stat în Constituție trebuie să fie ”moldovenească”, arată datele Barometrului de Opinie Publică, prezentat marți, 20 noiembrie, de Institutul de Politici Publice.

Potrivit sondajului, pentru această denumire, optează 72,6 la sută dintre respondenți (65 la sută solicitînd să se păstreze actuala denumire a limbii de stat în Constituție, iar 7,6% - că în Constituție să figureze limba moldovenească și în paranteze română). 22,7% s-au declarat pentru modificarea denumirii în Legea Supremă a Republicii Moldova. Doar 2% din respondenți susțin că prevederile privind limba oficială necesită a fi eliminate din Legea supremă. 

Conform articolului 13 privind “Limba de stat, funcţionarea celorlalte limbi” din Constituția Republicii Moldova, limba oficială a țării este moldovenească.

Barometrul de Opinie publică a fost realizat în perioada 30 octombrie12 noiembrie curent, pe un eşantion de 1237 persoane din 77 de localităţi. Eroarea maximă de eşantionare este de +/- 2,8 la sută.

Cuvinte cheie:

limba , moldovenii , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1647
Populația:
947 locuitori

Ciuciuieni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brejeni și Ciuciuieni. Localitatea este aşezată pe malul stîng al rîuleţului Ciulucul de Mijloc, la 11 km sud de oraşul Sîngerei şi la 102 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 947 de oameni. Satul Ciuciuieni a fost menționat documentar în anul 1647.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.