19 octombrie 2012, 11:06 Realitatea moldovenească views 7914
19 octombrie 2012, 11:06 Realitatea moldovenească views 7914

Voronin: Deschiderea unui consulat rus la Tiraspol ar însemna recunoaşterea regiunii transnistrene


Foto: trm.md

Dacă avem un consulat al României la Ungheni şi la Bălţi, este firesc să avem un consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Pe de altă parte, deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol ar însemna recunoaşterea regiunii transnistrene de către Chișinău. Declaraţia a fost făcută liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii Moldova în direct, la Moldova 1.

Liderul comuniștilor a comunicat că discuţiile privind deschiderea unui consulat în stînga Nistrului au apărut încă în perioada în care PCRM era la guvernare. Deschiderea unui consulat al Rusiei la Tirapol presupune, mai întîi de toate, o serie de proceduri ce trebuie reglementate. În special cele ce ţin de asigurarea securităţii şi imunităţii diplomatice a persoanelor care vor activa în cadrul acestui consulat, a spus Voronin.
 
La finele lunii august, ambasadorul rus de la Chișinău, Farit Muhametşin, i-a dat asigurări pretinsei şefe a diplomaţiei transnistrene, Nina Ştanski, că pînă la finele 2013 vor deschide un consulat al Rusiei.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat anterior că autorităţile de la Chișinău nu pot acredita misiuni consulare la Tiraspol, deoarece se pune în pericol securitatea şi imunitatea diplomaţilor ruşi, atît timp cît organele constituţionale de la Chișinău nu controlează raioanele de est ale ţării.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.