06 ianuarie 2020, 16:45 Realitatea moldovenească views 5421
Moldovenii pot primi pensii, chiar dacă nu trăiesc în țară
06 ianuarie 2020, 16:45 Realitatea moldovenească views 5421

Moldovenii pot primi pensii, chiar dacă nu trăiesc în țară

Casa Naţională de Asigurări Sociale cere beneficiarilor pensiilor stabilite prin acordurile internaționale de securitate socială să prezinte certificatul de viață.

Casa Naţională de Asigurări Sociale comunică că din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitînd confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnatura persoanei responsabile, că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate pentru 217 beneficiari de pensii se va suspenda de la 1 ianuarie 2020. Plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi accesat pe pagina oficială a CNAS.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pensionarii , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1832
Populația:
395 locuitori

Grozniţa este un sat din cadrul comunei Mihăileni, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 27 km de orașul Briceni, la 38 km de stația de cale ferată Ocnița și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 395 locuitori. Prima mențiune documentară a satului Groznița datează din anul 1832.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.