29 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 11150
Acțiunile unioniștilor la frontiera cu Moldova sînt o provocare
29 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 11150

Acțiunile unioniștilor la frontiera cu Moldova sînt o provocare

Prin acțiunile provocatoare întreprinse la frontieră, participanții la Marșul Centenar urmăresc să încingă spiritele la Chișinău, consideră reprezentanții Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan" și Mișcarea Națională „Voievod".

Grupul de unioniști din România care ieri intenționau să intre pe teritoriul Moldovei și-a petrecut a doua noapte la vama Leușeni-Albița, din cauza interdicției impuse de Poliția de Frontieră a Moldovei de a traversa punctul de control.

„Este o provocare ieftină din partea unioniștilor. Ei vor fi în permanentă căutare a unor ocazii distructive de a atrage atenția asupra subiectului unirii, care este deja unul banal și depășit de istorie. Pe de altă parte, îmi pare stranie reacția părții române. Continuînd această logică, ar permite ea mișcării celor 64 de comitate să vină la 1 decembrie la Cluj sau Brașov cu un mesaj secesionist la adresa României?!", se întreabă indignat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu.

„Este vorba despre susținerea tacită, iar uneori expresă a mișcărilor extremiste și radicale din Moldova și România, care doresc distrugerea statului nostru", a adăugat el.

Potrivit lui, anume pentru prevenirea unor asemenea provocări unionismul trebuie interzis prin lege în Moldova, iar persoanele care pledează pentru lichidarea statului să fie trase la răspundere penală.

Și liderul Mișcării Naționale „Voievod", Nicolae Pascaru, este de părere că unioniștii încearcă într-un mod brutal să-și impună punctul de vedere, demonstrînd lipsă de respect față de statul Republica Moldova.

„Toate tendințele astea extremiste nu vor duce la bine. Vedem exemplul Ucrainei cînd a izbucnit un conflict intern, tot pe un asemenea fundal. Această gașcă destrăbălată trebuie pusă cumva la punct, pe ei nu-i deranjează că există lege, sînt niște norme de drept în aceste stat, este Constituția. E o gașcă ce «joacă» interesul unui partid de la guvernare. Atunci cînd la noi sînt proteste, momente dificile în societate, apar ăștia cu provocările lor. Acum vedem că ei nu vor să se supună regulilor de trecere a frontierei, încearcă brutal să-și arate poziția față de ceea ce este Republica Moldova. E foarte bine că grănicerii nu le-au permis să treacă", a comentat Nicolae Pascaru.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1587
Populația:
4661 locuitori

Susleni este un sat şi comună din raionul Orhei. Susleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4661 de oameni. Satul Susleni a fost menționat documentar în anul 1587.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.