09 iunie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11498
ASEM: 35 de studenţi au dat bani la cererea profesorilor
09 iunie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11498

ASEM: 35 de studenţi au dat bani la cererea profesorilor

Cei mai mulţi tineri care învaţă la ASEM au dat mită la solicitarea profesorilor.

Asta arată un sondaj realizat de Comisia de Etică Universitară, publicat pe site-ul instituţiei. În total, la întrebările din chestionar au răspuns 120 de studenţi.

35 dintre ei au spus că au oferit şpagă la solicitarea directă a lectorilor, iar 30 de persoane au menţionat că li s-au cerut bani indirect. 34 de participanţi la sondaj au recunoscut că au dat mită din propria iniţiativă, iar 21 - din alte motive.

Reprezentanţii ASEM susţin că sondajul ar fi unul mai vechi şi că datele au fost publicate pe site-ul instituţiei de nişte hackeri.

"Faptul că a aparut sondajul adhoc ieri, pe site-ul care a fost creat în 2018, m-a mirat foarte mult. Cum poate pe un site elaborat de şapte luni ase.md să apară un chestionar de 12 ani în urmă? Deci este foarte straniu", a spus Aurelia Tomşa, preşedintele Comisiei de Etică universitară a ASEM,conferenţiar.

"El era stocat în baza de date şi astăzi responsabilul Tehnologiei informaţionale că cineva a spart baza de date şi l-a trecut din informaţia stocată pe pagina web. Avem foarte mulţi neprieteni", a spus Gheorghe Belostecinic, rector Academia de Studii Economice.

La scurt timp, după ce postul nostru de televiziune a făcut public datele sondajului, datele au fost şterse de pe pagină web a universităţii. Marţi, şase profesori ai Academiei de Studii Economice şi trei intermediari au fost reţinuţi pentru luare de mită.

Potrivit CNA, pentru o notă de trecere lectorii primeau între o mie şi 1500 de lei, iar cei care aranjau susținerea tezei de licență sau a celei de master se alegeau cu pînă la 550 de euro. În urma percheziţiilor din birourile şi de la domiciliile suspecţilor au fost ridicate peste două milioane de lei. Purtătorul de cuvînt al CNA spune că, în prezent, şi alte universităţi se află în vizorul ofiţerilor anticorupţie.

"Noi avem informaţii că există şi în alte instituţii, dar atunci cînd vom intra cu probe, dovezi concludente. Noi facem evaluări permanent şi cunoaştem că situaţia nu este cea mai bună", a spus Angela Starinschi, purtător de cuvînt CNA.

Pe lîngă ASEM, şi studenţii Universităţii de Stat au confirmat că în instituţie se ia mită.

"Se dau sume foarte mari de bani, 200-150 de euro şi mai mult."

"Toţi aud de lucrurile acestea, toţi ştiu, toţi tac.

- Dstră aţi participat la aşa acţiuni?

- Nu poţi să nu participi, noi încercăm să fim cu toată lumea în rînd."

De la începutul anului, autorităţile au pornit zece cauze penale pentru corupţie în universităţi.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

bani , profesor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.