03 aprilie 2012, 09:33 Realitatea moldovenească views 3356
03 aprilie 2012, 09:33 Realitatea moldovenească views 3356

Prețul integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova

Pentru ca integrarea europeană să devină o ideea națională în Republica Moldova atît guvernarea, cît și cetățenii ţării trebuie să fie mai responsabili. În acest mod analistul politic Oazu Nantoi a comentat declaraţia recentă a președintelui Nicolae Timofti, care consideră că ideea națională a moldovenilor trebuie să fie integrarea europeană.

Potrivit analistului, dacă studiile sociologice anterioare arătau că peste 65% din cetățenii țării susțineau ideea de integrare europeană, acum acest obiectiv, din motive diferite, pierde din credibilitate.

“Din momentul cînd la guvernare a venit AIE, mai multă lume a înțeles că integrarea europeană nu poate fi realizată peste noapte, dar acest obiectiv presupune o muncă asiduă, aici, la noi acasă. Totuşi, odată cu aruncarea în joc a ideii aderării la Uniunea Vamală Eurasiatică, se observă şi o eroziune a ideii de integrare europeană”, a menţionat Oazu Nantoi pentru NOI.md.

În același timp, analistul politic Nicolae Chirtoacă este de părerea că Europa oferă Republicii Moldova un model de urmat, care presupune dezvoltarea unei economii capitaliste civilizate. Potrivit lui, uneori, se creează impresia că acest model este prea matur pentru Moldova, din motiv că nu se cunoaște cum ar putea fi implementat.

“Problema majoră este că, în mod conștient, se aplică acest model de europenizare în Republica Moldova, înțelegîndu-se bine și riscurile la adresa identității noastre. Şi problemele legate de promovarea legii antidiscriminării reprezintă un indiciu că nu totul este atît de simplu”, a remarcat Chirtoacă.

Potrivit lui, Uniunea Europeană este într-un stadiu de dezvoltare, iar pentru Moldova, preocupată de anumite valori spirituale și creștine, unele atitudini, care vin din vest, nu pot fi îmbrățișate.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.