31 octombrie 2017, 09:48 Realitatea moldovenească views 9846
În Moldova vor fi create 46 de circumscripții uninominale
31 octombrie 2017, 09:48 Realitatea moldovenească views 9846

În Moldova vor fi create 46 de circumscripții uninominale

Pentru alegerile parlamentare din 2018, în regiunea transnistreană vor fi create două circumscripții uninominale, iar pentru diasporă au fost atribuite trei mandate. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței comisiei de profil.

Propunerile urmează să fie înaintate spre aprobare Guvernului.

"Partea de nord pînă la Dubăsari, aici ar fi Camenca, Rîbnița și Dubăsari ar fi o circumscripție și a doua circumscripție să fie Grigoriopol, Tiraspol și Slobozia. Da, ei au ieșit puțini la vot, dar teritoriul dacă noi vrem să fie a nostru și dacă credem că este a nostru, atunci noi trebuie să-l avem reprezentat", a afirmat președintele comisie de creare a circumscripțiilor, Iurie Ciocan.

Tot în cadrul ședinței, experții au stabilit hotarele finale a celorlalte 46 de circumscripții uninominale.

11 din acestea vor fi în municipiul Chișinău, cîte două în Bălți și autonomia găgăuză şi o circumscripție în Taraclia.

Propunerile au fost susținute de majoritatea membrilor comisiei cu excepția reprezentantului Partidului Socialiștilor, dar și a consilierului președintelui Igor Dodon, care s-au arătat nemulțumiți de felul în care au fost delimitate hotarele circumscripțiilor.

Legea privind introducerea sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Moldova , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1208 locuitori

Cristeşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Cristeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1208 oameni. Satul Cristești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.