21 octombrie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 26007
Pensiile vor fi recalculate
21 octombrie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 26007

Pensiile vor fi recalculate

Parlamentul a adoptat ieri, în două lecturi, proiectul privind rectificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2017.

În urma modificărilor operate, de la 1 noiembrie curent vor fi valorizate pensiile pentru limită de vîrstă și cele de dizabilitate, stabilite în anii 2009-2011.

Potrivit documentului adoptat, de majorarea pensiei vor beneficia aproximativ 65 de mii de persoane, iar pentru această etapă sunt estimate peste 33 milioane de lei.

Tot ieri s-a decis majorarea resurselor financiare alocate pentru indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit autorilor, necesitatea a apărut după modificările legislative care au permis soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să beneficieze de indemnizaţie de maternitate.

Rectificări de diminuare a sumei alocate au fost efectuate la programe de protecție a familiei și copilului. Acestea au fost condiţionate de micșorarea numărului de beneficiari, comparativ cu cel prognozat, pentru plata indemnizaţiei paternale. Totodată, s-a redus și numărul beneficiarilor de șomaj și de unele indemnizații de dizabilitate.

Cheltuielile executate ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit peste 8,7 mln lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, suma cheltuielilor fiind cu 17,2% mai mare.

În aceeași ședință, deputații au votat și modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul curent.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

pensie , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.