31 iulie 2017, 16:15 Realitatea moldovenească views 4452
Şomerii vor beneficia de locuri de muncă şi instruire profesională
31 iulie 2017, 16:15 Realitatea moldovenească views 4452

Şomerii vor beneficia de locuri de muncă şi instruire profesională

Şomerii necalificaţi, îndeosebi tinerii, vor putea beneficia de un loc de muncă, precum şi de instruire profesională.

Aceasta a devenit posibil datorită Programului pilot lansat vineri de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

În deschiderea evenimentului, ministrul Stela Grigoraş a menţionat că "doar o forţă de muncă bine-instruită şi calificată poate fi competitivă şi să răspundă solicitărilor angajatorilor".

"Sperăm că în curînd cifra şomerilor din ţară va scădea, iar angajatorii vor fi tot mai cointeresaţi să pregătească specialiştii conform cerinţelor lor", a accentuat ea.

Prin acest proiect, ministerul împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) urmăreşte reintegrarea persoanelor şomere, îndeosebi a tinerilor, pe piaţa muncii, crearea locurilor de muncă, cel puţin pe timpul activării proiectului, pînă în anul 2021.

Programul pilot se va desfăşura cu suportul financiar şi metodologic de către proiectul OIM "Promovarea ocupării tinerilor" şi va fi implementat de ANOFM. Beneficiarii programului vor fi persoanele cu vîrsta între 18-35 ani, care nu sînt calificaţi pe piaţa muncii şi îşi caută un loc de muncă.

ANOFM va analiza şi va identifica domeniile cu un deficit al forţei de muncă, cererile acesteia şi va selecta agenţii economici care vor participa la proces. Programul de formare profesională prevede 10-15% teorie şi 85-90% practică.

Coordonatorul proiectului din cadrul OIM, Violeta Vrabie, a declarat că valoarea grantului pentru instruire este de mii, care este oferit pentru a susţine Republica Moldova în procesul de implementare a acţiunilor forţei de muncă.

Proiectul va fi lansat la 1 august.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), în trimestrul I al anului curent, rata şomajului a înregistrat 6,3% sau 75,8 mii de şomeri, dintre care tinerii de 15-29 ani sînt circa 12 mii. Oficial, în căutarea locului de muncă sînt circa 20 mii de oameni.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

munca , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422
Populația:
1583 locuitori

Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.