11 iunie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 6100
De luni creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
11 iunie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 6100

De luni creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi intră de luni, 12 iunie, în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numit în popor și Postul Sânpetrului. Postul se încheie pe 12 iulie, zi în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numiți și stâlpii Bisericii Ortodoxe.

Preotul Andrei Pârgaru, de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Dumitru din satul Chetrosu, Anenii Noi, a declarat pentru IPN că enoriașii trebuie să se abțină de la consumul de carne, lactate și ouă. Totuși, acest post nu este atât de aspru în comparație cu Postul Mare. În zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește.

Biserica cheamă creștinii la o perioadă de post cu rugăciune, mărturisire și împărtășanie. „Postul nu-i omorâtor de oameni, dar e omorâtor de patimi. Când omul postește, mai ușor se roagă, mai ușor se simte, mai ușor se mișcă. Postul combinat cu rugăciunea reprezintă două aripi care îl înalță pe om de pe pământ la cer", a spus preotul, îndemnând creștinii să postească trupește și sufletește.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, și durează până pe 12 iulie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru şi Pavel. Postul nu are o durată fixă deoarece începutul depinde de data Sfintelor Paşti. În acest an postul va dura o lună.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

post , credința , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.