22 februarie 2012, 11:21 Realitatea moldovenească views 4064
22 februarie 2012, 11:21 Realitatea moldovenească views 4064

Guvernul R. Moldova va publica o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene

Guvernul elaborează în prezent şi urmează să publice în decurs de cîteva săptămîni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene, a declarat la 21 februarie, în cadrul şedinţei Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, consilierul premierului Vlad Filat pentru politică externă şi relaţii cu diaspora, Victor Chirilă, relatează Info-Prim Neo.

El a precizat că înainte de a fi publicată, strategia va fi prezentată participanţilor la procesul de negocieri în formatul 5+2, care se va desfăşura la 28-29 februarie la Dublin.

Strategia are ca scop să ofere un statut de autonomie largă regiunii transnistrene, dar respectînd suveranitatea, independenţa şi integritatea Republicii Moldova.

Sunt trei principii la care autorităţile nu vor face nicio cedare, a declarat Victor Chirilă, dar, potrivit acestuia, schimbările la nivelul conducerii de vîrf de la Tiraspol oferă prilej de „optimism moderat” autorităţilor de la Chișinău.

„Avem un nou context, o nouă situaţie, care inspiră anumită încredere că dialogul va fi unul constant de această dată, pragmatic, realist şi care va fi încununat nu doar cu întîlniri formale, dar şi cu acţiuni concrete”, a afirmat Victor Chirilă.Directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Eugen Revenco, a declarat că autorităţile de la Chișinău au fost nepregătite pentru schimbările din regiunea transnistreană, iar în cazul unor noi alegeri anticipate, situaţia ar deveni şi mai nefavorabilă.

Referindu-se la proiectul strategiei, el a menţionat că aceasta ar trebui să conţină şi responsabilităţi, nu doar drepturi pentru regiunea din stînga Nistrului. Printre acestea ar fi respectarea drepturilor omului, a statutului şcolilor cu predare în limba romînă, egalitatea şanselor.

Ambii experți au declarat că acum nu este momentul oportun pentru a pune în discuţie la reuniunea de la Dublin modificarea formatului de pacificatori din Zona de securitate, pentru a nu periclita procesul de negocieri.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.