08 februarie 2012, 09:54 Realitatea moldovenească views 3161
08 februarie 2012, 09:54 Realitatea moldovenească views 3161

Rusia propune Moldovei să reducă preţul la gazele naturale

În cazul apropierii de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Spaţiul Economic Unic, Moldova ar putea beneficia de un şir de avantaje. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul rus în Moldova, Valeri Kuzmin, în cadrul reuniunii clubului „Dialoguri pe teme actuale” cu genericul: ”Moldova şi Uniunea Vamală: întoarcere în trecut sau accedere în viitor”.

Potrivit lui Kuzmin, în spaţiul Uniunii Vamale nu sînt valabile taxele de export la resursele energetice ruseşti, de aceea gazele naturale şi petrolul ar putea fi mai ieftine pentru consumatorii moldoveni cu 30%. De asemenea, diplomatul rus a menţionat că în cadrul Uniunii Vamale este o piaţă mai mare pentru produsele moldoveneşti, comparativ cu cea a UE, care nu este saturată de vinuri, legume, fructe, conserve, ceea ce constituie baza exportului moldovenesc.

Valeri Kuzmin a menţionat că migranţii moldoveni, care asigură o bună parte din remitenţele de peste hotare, vor beneficia de condiţii mai bune în cadrul Uniunii Vamale. Potrivit datelor oficiale, doar în Rusia activează legal 240 de mii de moldoveni, care transferă anual acasă cîteva sute de milioane de lei.

Diplomatul rus a subliniat că toate aceste „avantaje” reprezintă, deocamdată, doar o oportunitate, care poate fi transpusă în viaţă de negocieri serioase la nivel interstatal. Kuzmin a amintit că şefii statelor membre ale Uniunii Vamale au declarat că organizaţia este deschisă pentru toate părţile interesate. „Statutul de membru urmează să fie identificat în cadrul structurii respective”, a menţionat diplomatul rus.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1509 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Moara Domnească. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Glodeni și la 179 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1509 oameni. Satul Viișoara a fost menționat documentar în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.