16 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 7056
Moldova a renunţat la preşedinţia CSI în anul 2017
16 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 7056

Moldova a renunţat la preşedinţia CSI în anul 2017

Republica Moldova a renunţat la preşedinţia CSI în anul 2017.

Despre aceasta a anunţat joi, la Moscova, consilierul preşedintelui Rusiei, Iurii Uşakov, care a făcut declaraţii pentru presă.

Comentînd agenda de lucru a Summit-ului şefilor statelor CSI, care va avea loc vineri în Kîrgîzstan, el a spus că, la Summit, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va vorbi despre priorităţile preşedinţiei CSI în anul 2017.

"Aceasta pentru că Moldova, care trebuie să preia preşedinţia după principiul rotaţiei, a renunţat la ea. După Moldova e rîndul Rusiei", a spus Uşakov.

Potrivit lui, printre priorităţile de care va vorbi Putin se numără consolidarea eficienţei structurilor CSI, sporirea autorităţii Comunităţii în lume, combaterea terorismului.

Consilierul preşedintelui Rusiei a mai spus că la summit-ul jubiliar al şefilor statelor CSI nu vor participa toţi preşedinţii ţărilor din Comunitate. La summit nu vor participa preşedinţii Turkmenistanului şi Uzbekistanului, care, în ultimul an, şi-au înrăutăţit relaţiile cu Kîrgîzstan din cauza unor litigii teritoriale. Ucraina va fi reprezentată de ambasadorul său în Kîrgîzstan, iar Moldova - de prim-ministrul Pavel Filip. Ziarul de guvern "Rossiyskaia gazeta" menţionează că, "potrivit Constituţiei Moldovei, prim-ministrul este prima persoană a republicii". În realitate, preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să participe la summit deja al doilea an consecutiv.

La finele summit-ului de la Bişkek, şefii statelor vor semna o declaraţie în legătură cu jubileul CSI, unde vor fi prezentate rezultatele activităţii şi vor fi trasate obiectivele de dezvoltare ulterioară. Participanţii la summit vor semna un document privind combaterea comună a terorismului şi a pericolului drogurilor. Totodată, se preconizează ca anul 2017 să fie declarat Anul familiei în CSI, iar anul 2018 - Anul culturii.

"CSI a devenit o platformă importantă pentru integrarea statelor participante. Formarea Comunităţii în timpurile grele a contribuit la soluţionarea unor probleme dificile. Crearea CSI a determinat dezvoltarea atît a cooperării politice, cît şi a celei comercial-economice", a subliniat Uşakov.

El a recunoscut că Georgia a ieşit oficial din componenţa CSI, iar Ucraina a anunţat că intenţionează să iasă din Comunitate şi nu mai plăteşte cotizaţiile.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

CSI , Moldova , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1963
Populația:
1369 locuitori

Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.