13 ianuarie 2012, 10:03 Realitatea moldovenească views 3538
13 ianuarie 2012, 10:03 Realitatea moldovenească views 3538

Curtea Constituţională a oferit deputaţilor dreptul de veto pentru a anula orice tentativă de alegere a şefului statului - experţi

Prin decizia din 12 ianuarie Curtea Constituţională a oferit deputaţilor dreptul de a anula orice tentativă de alegere a şefului statului. Este o decizie neserioasă, penibilă şi care va da deputaţilor încă un instrument de perpetuare a crizei politice şi uzurpare a puterii în stat. De această părere sînt unii analişti politici, care consideră că decizia Înalţii Curţi a fost una politică.

Fostul judecător la Curtea Constituţională, doctor în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, şi-a reiterat opinia că, din punct de vedere juridic, Curtea nu avea nici un temei legal de a anula alegerile din 16 decembrie 2011, deoarece deputaţii din proprie iniţiativă şi-au demonstrat opţiunea de vot. Acesta a calificat decizia CC „neserioasă”, cu „o anumită doză de angajament politic”. „Moldova e ţara minunilor. Totul este posibil, doar că am ajuns la culme”, a conchis constituţionalistul.

Şi analistul Bogdan Ţîrdea este de o părere similară. Acesta a menţionat că decizia CC a fost parte a unui joc, organizat cu scopul anulării alegerilor. „Din organ de protecţie a legii supreme, Curtea Constituţională s-a transformat în organ ce stimulează încălcarea ei”, a spus analistul. Acesta a opinat că, acum, orice deputat are posibilitatea de a anula rezultatele alegerilor, arătîndu-şi opţiunea de vot.

Ţîrdea a mai completat că, în opinia sa, Curtea trebuia să sancţioneze Parlamentul şi să ceară dizolvarea lui, pe motiv că, potrivit unei alte tălmăciri oferite de magistraţii CC, dacă timp de un an preşedintele nu este ales, atunci Legislativul trebuie dizolvat. Astfel, consideră Ţîrdea, din data de 28 decembrie, cînd s-a împlinit un an din ziua în care deputaţii şi-au ridicat mandatele, Parlamentul nu mai este legal.

La rîndul său, analistul politic Anatol Ţăranu, deşi a specificat că „deciziile Curţii Constituţionale prin definiţie nu pot fi politice”, a specificat că această situaţie este una „penibilă”, dar „se întîmplă că CC mai greşeşte”.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.