11 ianuarie 2012, 09:58 Realitatea moldovenească views 4419
11 ianuarie 2012, 09:58 Realitatea moldovenească views 4419

Posibilele urmări ale posibilei decizii a Curții Constituționale

După cum se știe, unul dintre foștii vicepreședinţi ai PLDM s-a adresat Curţii Constituţionale, care are în frunte un alt ex-vicepreședinte al PLDM,  cu interpelarea de a recunoaște drept neconstituţionale alegerile Președintelui din 16 decembrie 2011. Dacă Curtea Constituţională va recunoaște primul tur al alegerilor prezidenţiale drept neconstituţional, apoi puterii i se va oferi posibilitatea să amîne din nou, pe un termen nedeterminat alegerile Președintelui și să nu dizolve Parlamentul, ceea ce ar aprofunda coliziunea juridică care durează deja mai mult de un an.

În acest context, proiectul www.moldovenii.md atrage atenţia guvernării asupra următoarelor consecinţe posibile ale posibilei decizii a Curţii Constituţionale din 12 ianuarie:

1. Asigurarea condiţiilor pentru votul secret în cadrul alegerilor este un drept (dar nu obligaţie) a cetăţeanului (deputatului), la discreţia acestuia. Dacă Curtea Constituţională va anula rezultatele alegerilor Președintelui din 16 decembrie în baza faptului că deputaţii au demonstrat buletinele de vot completate, se va crea un precedent pentru utilizarea acestei metode pentru a invalida orice alegeri, care ulterior ar putea fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, cu trimitere la posibila decizie a Curţii Constituţionale, vor fi create condiţiile pentru blocarea de către  orice grup de persoane a alegerilor legitime a organelor puterii în ţara noastră prin demonstrarea reprezentanţilor mass-media a buletinelor de vot completate.

2. O asemenea decizie va oferi din nou prilejul de a acuza guvernarea actuală a ţării de uzurparea puterii, adică acapararea puterii cu forţa, prin încălcarea Legii. Menţinerea puterii în așa mod o perioadă îndelungată de timp poate antrena tulburări ale maselor, provocate de opoziţie, cu urmări imprevizibile pentru viitorul statului R. Moldova.

3. O asemenea decizie va amplifica temerile existente în societate privind nivelul înalt de dependenţă a organului judecătoresc suprem din ţară de influenţa politică.

4. Atrage atenţia și faptul că această situaţie îl pune într-o lumină nefavorabilă pe Președintele interimar, care le-a recomandat cu insistenţă deputaţilor să demonstreze buletinele de vot, după care persoane din anturajul acestuia se dovedesc a fi printre acei care încearcă să conteste primul tur al alegerilor. Însă, pentru consecinţele posibilei hotărîri a Curţii Constituţionale vor fi responsabili toţi liderii formaţiunilor politice care se află la guvernare.

5. O asemenea posibilă decizie va demonstra încă o dată atitudinea neglijentă faţă de Constituţie a actualei guvernări, cînd legile și deciziile sînt adoptate în interesul unor grupări politice înguste, pentru situaţii concrete, fiind semnate cu data anterioară, lucru inadmisibil într-un stat civilizat. O atare atitudine faţă de legislaţie pune sub semnul întrebării, pe termen lung, însăși existenţa Republicii Moldova.

Ne adresăm către politicienii care exercită puterea cu apelul: „ţineţi minte, sensul și scopul activităţii politicianului constă în a servi permanent statul și poporul. Alte obiective un politician profesionist nu are!!! Coroboraţi-vă acţiunile cu interesele pe termen lung ale statului și poporului pe care îl conduceţi. Numai o astfel de abordare va conduce la decizii corecte, care vor fi apreciate după merit de cetăţenii ţării noastre.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.