12 iunie 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 5976
Cehia și Moldova au semnat memorandumuri
12 iunie 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 5976

Cehia și Moldova au semnat memorandumuri

Agenția Cehă pentru Dezvoltare a semnat două memorandumuri cu autoritățile de la Chișinău în domeniile agriculturii ecologice și dezvoltării regionale. Memorandumurile au fost semnate vineri, 10 iunie, în cadrul vizitei oficiale a premierului ceh, Bohuslav Sobotka, la Chișinău. Acestea prevăd inițierea proiectelor și facilitarea implementării normelor europene pentru dezvoltarea celor două domeniiN.

Memorandumul privind dezvoltarea agriculturii ecologice a fost semnat de viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu și directorul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, Michal Kaplan. Documentul prevede facilitarea implementării normelor europene în domeniul agriculturii ecologice prin consolidarea cooperării. Astfel, părțile și-au exprimat angajamentul de a susține promovarea valorilor și a principiilor de cooperare eficientă.

Potrivit unui comunicat de presă al MAIA, cooperarea urmează a fi dezvoltată prin proiectarea unor noi intervenții comune bazate pe rezultatele și sugestiile studiilor de fezabilitate și sondaje. Este vorba și despre alocarea de experți, consilieri și alți specialiști în Moldova pentru furnizarea de expertiză în domeniile de interes reciproc, planificarea unor evenimente comune. Cooperarea mai prevede și furnizarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii necesare pentru implementarea cu succes a intervențiilor de cooperare pentru dezvoltare în Moldova. La fel, prevede elaborarea unor inițiative comune, proiecte și realizarea unor studii menite să contribuie la realizarea obiectivelor Memorandumului de înțelegere.

Al doilea Memorandum de înțelegere a fost semnat între Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Potrivit ununui comunicat de presă al Ministerului, documentul prevede că părțile vor promova proiecte comune pentru a sprijini ministerul în eforturile sale de a realiza reformele structurale necesare și în vederea distribuirii și transferului de cunoștințe în domeniu.

În acest context, în a doua jumătate a anului 2016 vor fi inițiate două proiecte de asistență tehnică ce prevăd facilitarea implementării normelor europene în construcții și facilitarea implementării principiilor europene în domeniul amenajării teritoriului și dezvoltării urbane.

Ministrul dezvoltării regionale, Vasile Bâtca, a precizat că în cadrul proiectului va fi elaborat Conceptul Planului de dezvoltare a teritoriului național, inclusiv vor fi elaborate Planul urbanistic general, pilot demonstrativ, pentru un raion și o municipalitate. La rândul său, directorul Agenției Cehe, Michal Kaplan, a accentuat că experții cehi vor colabora vigilent și eficient, vor furniza informații cu privire la normele europene pentru structurile de construcții care vizează amenajarea teritoriului și dezvoltarea urbană.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Cehia , memorandum , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
349 locuitori

Costeşti este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.