05 ianuarie 2012, 11:40 Realitatea moldovenească views 4322
05 ianuarie 2012, 11:40 Realitatea moldovenească views 4322

În Moldova se scumpeşte benzina, motorina şi gazul lichefiat

În timpul apropiat, în Moldova se aşteaptă un nou val de scumpire a benzinei, motorinei şi gazului lichefiat, în legătură cu majorarea accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2012 şi introducerea accizului la gazul lichefiat.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii Importatorilor de Produse Petroliere, noile preţuri vor fi anunţate după epuizarea rezervelor vechi. Totodată, majorarea preţurilor la combustibil pe piaţa internă va depinde şi de dinamica preţurilor la produsele petroliere pe pieţele internaţionale.

Se estimează că benzina şi motorina ar putea să se scumpească cu 30-50 bani/l, iar gazul lichefiat – cu 1,2 lei/l.

De la 1 ianuarie 2012 în Moldova, în premieră, a fost introdus accizul la gazul lichefiat, iar accizele la produsele petroliere au fost majorate cu 7% pentru a le aduce în concordanţă cu rata inflaţiei prognozate pentru anul curent. În conformitate cu politica bugetar-fiscală pe anul 2012, accizul la benzină a fost majorat de la 2700 pînă la 2885 lei/tona, iar la motorină – de la 1125 pînă la 1200 lei/tona.

Ultima dată accizele la produsele petroliere în Moldova au fost majorate la 1 ianuarie 2010 – cu 50%. Totodată, accizul la gazul lichefiat a fost introdus în premieră şi va constitui 1800 lei/tona.

Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, introducerea accizului la gazul lichefiat reprezintă o măsură compensatorie pentru menţinerea accizului la zahăr la nivelul actual de 8%, în loc de 20% cît a propus Fondul Monetar Internaţional. Veaceslav Negruţa a menţionat că în Moldova niciodată nu a fost introdus acciz la gazul lichefiat, ceea ce reprezintă o scăpare şi nedreptate, deoarece proprietarii de transport, care folosesc motorină şi benzină, achitau accize, iar cei care utilizau gaz lichefiat – nu.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
61 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.