28 decembrie 2011, 16:00 Realitatea moldovenească views 3879
28 decembrie 2011, 16:00 Realitatea moldovenească views 3879

Oficialităţile de la Kiev îndeamnă din nou la garantarea integrităţii teritoriale a Moldovei

Ucraina aşteaptă progres în negocierile pentru reglementarea transnistreană după schimbările politice din Transnistria şi îşi exprimă din nou susţinerea integrităţii teritoriale a Moldovei, a declarat Oleg Voloşin, director al Departamentului politică informaţională al MAE al Ucrainei.

Duminica trecută în Transnistria a avut loc turul al doilea al alegerilor Preşedintelui. Ex-speakerul autoproclamatei republici, liderul mişcării „Vozrojdenie” Evghenii Şevciuk a cîştigat indiscutabil – el a acumulat 73,88% din voturile alegătorilor. Se ştie că Şevciuk a învăţat în Ucraina.

„Noi aşteptăm că în anul 2012 în problema reglementării transnistrene se va înregistra un progres serios în lumina acelor schimbări politice, care se produc în regiunea transnistreană”, - a spus Voloşin.

Ucraina vrea, a adăugat el, ca îmbinarea de cuvinte „conflictul transnistrean” să dispară din lexicul diplomatic.

„Noi dorim să fie identificată formula, care, pe de o parte, ar garanta integritatea teritorială a Moldovei, iar pe de altă parte – ar respecta drepturile şi interesele locuitorilor regiunii transnistrene”, - a adăugat reprezentantul MAE al Ucrainei.

Conducerea Ucrainei a declarat de nenumărate ori că nu recunoaşte independenţa Transnistriei şi este adept al integrităţii teritoriale a Moldovei.

Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane ale Moldovei din stînga Nistrului au proclamat crearea Republicii unionale transnistrene în componenţa URSS, apoi - a Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) cu centrul la Tiraspol. Totodată, oraşul Bender şi cîteva sate limitrofe din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN. Motivul acestui pas au fost declaraţiile radicalilor naţionalişti de la Chișinău despre retragerea Moldovei din URSS şi posibilitatea aderării ei la România.

Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu această decizie a deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În martie 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a continuat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit de fapt un teritoriu independent cu toate atributele statalităţii, inclusiv valuta proprie.

Pacea în zona de conflict este menţinută de forţe mixte de pacificare formate din contingente rus, moldovenesc şi transnistrean, observatori militari din Ucraina.

Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar.

La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria ca părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori. În februarie 2006 negocierile în formatul “5+2” cu participarea mediatorilor au ajuns în impas, apoi munca reuniunii permanente a fost suspendată. În acelaşi timp consultările în acest format se susţineau periodic.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.