26 decembrie 2011, 11:01 Realitatea moldovenească views 3699
26 decembrie 2011, 11:01 Realitatea moldovenească views 3699

Kalman Mizsei: Actuala guvernare nu-şi îndeplineşte promisiunea de a demonopoliza economia, iar UE a susţinut în zădar o serie de măsuri anticonstituţionale ale alianţei

Actuala guvernare moldovenească nu-şi îndeplineşte promisiunea de a demonopoliza economia, iar UE a susținut în zădar o serie de măsuri anticonstituționale ale Alianței pentru Integrare Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută într-un interviu pentru portalul Info-Prim Neo de către ex-Reprezentantul Special al Uniunii Europene la Chișinău, reprezentantul de la Bruxelles în formatul de negocieri "5+2", Kalman Mizsei.

"Nu văd acea demonopolizare agresivă pe care Guvernul a anunţat-o în octombrie 2009. Se vehiculează suspiciuni că politica a fost slăbită de diferite interese economice private şi acest lucru nu este tocmai unul bun. Priviţi la reformele agresive în Georgia care au rezultate în pofida războiului cu Rusia, din 2008. Această atitudine curajoasa trebuie preluată de către Moldova. De asemenea, mi se pare destul de timidă politica faţă de Transnistria. Este nevoie de o politica mult mai energică pentru construirea încrederii şi integrării economice", a spus el.

"De asemenea, nu pot sa nu fiu critic, cînd este vorba de clasa politică şi aceasta reprezintă o problemă serioasă. Evoluţia politica a Moldovei este pierduta într-un labirint şi eu trebuie să recunosc că noi, europenii, am contribuit la aceasta, cînd, în 2010, am cedat unor aspiraţii greşite care nu au respectat procedurile constituţionale", a subliniat diplomatul ungar.

Kalman Mizsei a menționat, că Republica Moldova r trebui să consolideze forma parlamnetară de guvernare, iar în cazul unui alt blocaj în procesul alegerii şefului statului, să invite Uniunea Europeană în calitate de mediator, care ar contribui la "alegerea unui preşedinte care este respectat din punct de vedere moral".

"Toţi se gîndesc la interesele lor presupuse de scurtă durată în detrimentul intereselor de lungă durată ale tarii. De ce ar avea nevoie Moldova? Pot fi doua rezultate pozitive. Unul ar fi schimbarea Constituţiei care ar reduce puterea preşedintelui. Exemplul statelor noi membre ale UE din Europa Centrala a dovedit că acesta este un lucru bun pentru tarile în tranziţie, acesta creşte şansele menţinerii procesului democratic de lungă durată. Riscul structural de lungă durată într-o ţară ca Moldova este ca o persoană să devină mai puternica decît cetăţenii. Nu exista o asigurare bătută în cuie decît reducerea puterii prezidenţiale şi instituirea pîrghiilor de control", a menționat el, adăugînd că "dacă clasa politică nu este în stare să facă aceasta, atunci este necesară o negociere sinceră, preferabil cu UE în calitate de mediator, cu scopul de a alege un preşedinte care este respectat din punct de vedere moral şi cu asigurarea că nu va exista riscul ca acesta să devină mai puternic decît politicienii, altfel aceştia nu-l (o) vor alege".

Totodată, diplomatul a subliniat că "această coalizare forţata de partide într-un bloc împotriva intereselor lor risca să-i scufunde şi, în acelaşi timp, riscă să piardă atracţia faţă de UE" şi acest lucru a dus deja la aceea că "în barometrele opiniei publice s-a înregistrat o scădere dramatică a interesului faţă de integrarea în UE".

"Noi trebuie sa fim mult mai principiali, să susţinem Moldova în aceste două negocieri (liberalizarea regimului de vize şi crearea zonei de comerț liber – n.r.) şi să cerem atitudini democratice mult mai clare şi reforme politico-economice", a încheiat Kalman Mizsei.

 

Sursa:  moldnews.info

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
2432 locuitori

Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.