17 noiembrie 2015, 10:55 Realitatea moldovenească views 5059
Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi
17 noiembrie 2015, 10:55 Realitatea moldovenească views 5059

Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi

Primăria Chişinău se pronunţă împotriva excluderii Serviciului de pompieri din lista instanţelor care contrasemnează documentaţia de proiect a construcţiei clădirilor. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că va semna o dispoziţie specială prin care, până la unele precizări în legislaţie, pompierii vor continua să avizeze construcţia.

O dispoziţie similară, elaborată ca reacţie la adoptarea recentă a unui act legislativ care exclude pompierii din lista de contrasemnanţi, a fost înaintată şi anterior, însă a fost respinsă în instanţa de judecată. „Din luna august, pompierii sunt excluşi de la recepţia finală a construcţiei clădirilor. Astfel, ei nu mai eliberează avizul, conform legii emise de Parlament. Noi nu suntem de acord cu acest lucru. Vom emite o dispoziţie nouă prin care vom insista ca pompierii să rămână în grupul de lucru pentru recepţia finală a clădirilor din Chişinău, astfel încât să-şi dea avizul pentru a şti, dacă acea clădire corespunde normelor anti-incendiare. Acest lucru este principial, altfel există riscul ca pompierii să vină mai târziu să stingă incendii la clădiri pe care nu le-au avizat. Ne vom trezi cu situaţii mai mult decât neplăcute", a menţionat primarul Dorin Chirtoacă.

„De asemenea, noua dispoziţie restabileşte dreptul arhitectului general de a semna proiectele de execuţie pentru că în conformitate cu legislaţia actuală, arhitectul-şef nu mai trebuie să semneze proiectele. Acest lucru îl face verificatorul, care poate fi din altă regiune şi poate să nu cunoască ce se face aici", a continuat viceprimarul Nistor Grozavu.

Totodată, primarul a anunţat că, la solicitarea pompierilor, activitatea a şase localuri din Chişinău va fi suspendată. Este vorba de localuri de distracţie (cluburi, cafenele) care vor fi închise temporar pentru că, în urma controalelor efectuate, au fost depistate o serie de încălcări ale prevederilor legate de protecţia împotriva incendiilor.

 

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

pompieri , construcție , clădire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
4916 locuitori

Vărzăreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şendreni şi Vărzăreşti. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni şi la o distanţă de 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Vărzăreşti constituia 4916 oameni. Prima atestare documentară a satului Vărzăreşti datează din anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.