06 martie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 6305
Mituri despre consulii onorifici ai Republicii Moldova
Foto: viza.md
06 martie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 6305

Mituri despre consulii onorifici ai Republicii Moldova

Adeseori, moldovenii aflați în străinătate apelează la consulatele onorifice moldovenești după servicii și asistență consulară, însă adeseori ei sînt readresați la Ambasadele și consulatele Generale ale Republicii Moldova.

În acest sens, Viza.md reamintește că Consulii onorifici oferă asistenţă şi consultanţă cetăţenilor moldoveni, protejează în statul de reşedinţă drepturile şi interesele lor; sprijină promovarea intereselor Republicii Moldova în statul de reşedinţă, în special, în domeniile economic, comercial, investiţional, tehnic, ştiinţific, cultural şi turistic şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între Republica Moldova şi acest stat.

Însă, țineți cont că atribuţiile consulului onorific NU CUPRIND ACȚIUNI care implică exercitarea autorităţii de stat cum ar fi cele referitoare la cetăţenie, vize, paşapoarte, acte de stare civilă, încasarea taxelor consulare pentru serviciile prestate, precum şi orice alte activităţi de acest gen, toate aceste atribuţii revenind competenţei Ambasadei sau oficiului consular de carieră.

Astfel de servicii se prestează, decît doar cu acceptul şi la indicaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (Direcția Generală Afaceri Consulare).

Reamintim că recent, Republica Moldova a sistat activitatea consulatelor onorifice din Irlanda (Dublin), Italia (Bari), Turcia (Aydin) și Macedonia (Strumița).

Conform unor precizări ale MAEIE al Republicii Moldova formulate pentru portalul Viza.md «De cele mai multe ori, astfel de decizii se iau fie după constatarea lipsei de activitate, fie la solicitarea consulilor onorifici».

În unele cazuri, activitatea consulului onorific poate fi sistată și la rugămintea statului de reședință care este luată în considerație de MAEIE la luarea deciziilor respective.

Sursa: viza.md

Cuvinte cheie:

ajutor , consulat , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
1353 locuitori

Bogdanovca Veche este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1353 de locuitori. Satul Bogdanovca Veche a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.