15 ianuarie 2015, 15:07 Realitatea moldovenească views 16898
Care meserii vor fi cele mai solicitate în Moldova în 2015
Foto: centerstart.ru
15 ianuarie 2015, 15:07 Realitatea moldovenească views 16898

Care meserii vor fi cele mai solicitate în Moldova în 2015

Croitorii şi cusătoresele vor avea cele mai mari şanse să se angajeze în 2015. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a prezentat prognozele şi tendinţele de pe piaţa muncii în acest an.

Potrivit raportului, absolvenţii universităţilor sunt cei care îşi vor putea găsi mai greu un loc de muncă.

Datele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că doar 32 la sută dintre locurile de muncă vacante sunt pentru cei cu studii superioare şi medii de specialitate.

În 2015, medicii au şanse mai mari de angajare. Pentru ei sunt disponibile peste 300 de locuri. De asemenea, 100 de locuri există pentru consultanții și experții financiari, iar aproape 80 sunt pentru inspectori.

Cea mai mare ofertă este pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale. Pe primele poziţii sunt cusătoresele şi croitorii, pentru care există peste 1.300 de locuri. Pentru şoferi sunt rezervate 116 locuri, iar pentru vânzători - peste 220.

Cele mai multe locuri vacante sunt în capitală. Numărul acestora este de 1.700. În orașul Bălți sunt disponibile 260 de locuri, iar în Orhei - 230. Datele agenției mai arată că, la sfârșitul anului trecut, în Moldova erau înregistrați aproape 20 de mii de șomeri.

Vânzătorii, muncitorii din industrie și programatorii vor fi și în 2015 cei mai solicitaţi angajaţi, susțin experții. De asemenea, anul acesta ar putea creşte atât oferta, cât și cererea de maseur la birou și specialist team-building.

Magda Petrachi a început să presteze servicii de masaj la birou acum jumătate de an. Numărul clienților a ajuns până la 10, săptămânal.

"În decurs de jumătate de oră productivitatea lor crește în jur de 150%, deoarece masajul produce oxigenarea organismului", a mărturisit maseuza Magda Petrachi.

Marin Harea este specialist IT. El spune că, deseori, are dureri de spate când lucrează în birou:

"Mă simt foarte bine. După așa o procedură se relazează tot corpul, picioarele, spatele."

Și serviciile de team-building, care ajută la consolidarea colectivelor şi la asigurarea unei comunicări eficiente, sunt tot mai solicitate de patroni.

"Oamenii se adună în jurul unei idei frumoase și sunt motivați să o atingă. Iar asta duce la un profit. În business e profit financiar în instituțiile de stat este un profit al realizarii lucrurilor mai rapid," a declarat trainerul Peter-Vlad Ianușevici.

Experții admit că trainerii de team-building și maseurii la birou ar putea fi incluși în nomenclatorul profesiilor.

"Serviciile de team-building sunt solicitate în rândul companiilor din diverse domenii fie că e vopba de medicină, finanțe business. În cazul în care vorbim despre o maseuză de birou nu cred că este un serviciu care și-l permite orice angajat, ci mai degrabă angajații de top ai companiilor," a spus reprezentantul agenţiei de cercetare a pieţei, Anastasia Verdeș.

Cei mai mulți moldoveni spun că, pentru orice profesie, important este salariul:

" - Principalul bani să dea, dar meseria nu importă. - Dar ce salariu v-ați dori? - Sincer, vreo șase, opt mii."

" - Nu are importanță meseria, dar venitul. - De ce venit aveți nevoie lunar? - Nu știu, 4000, 5000."

Reprezentanții Agenției Magenta Consulting spun că, în 2015, cele mai solicitate vor fi meseriile din domeniul economiei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

2015 , salarii , statistica , profesie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.