16 iulie 2014, 14:17 Realitatea moldovenească views 9468
Cei mai mulți moldoveni pleacă la muncă în Rusia
Foto: noi.md
16 iulie 2014, 14:17 Realitatea moldovenească views 9468

Cei mai mulți moldoveni pleacă la muncă în Rusia

Potrivit cercetătorilor în domeniul demografiei și migrației populației, după liberalizarea regimului de vize a crescut fluxul migranților din Moldova în alte state, relatează NOI.md cu referire la studiul efectuat de Institutul Național de Cercetări Demografice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Cauzele migrației sînt legate de căutarea unui loc de muncă, reîntregirea familiei sau studii peste hotare.

Potrivit datelor recensămîntului populației, din anul 2004 cei mai mulți moldoveni au plecat la muncă în Rusia (56%), Italia (19%), România, Portugalia, Ucraina etc. (3-4%).

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, către anul 2013, în căutarea unui loc de muncă sau cîștig peste hotare au plecat 332,5 mii de persoane, în timp ce în anul 2000 acest număr nu depășea 139 de mii. În mare parte emigrează populația economic activă.

Cei mai mulți migranți sînt din localitățile rurale. În anul 2000 au plecat la muncă peste hotare 59% dintre persoane, iar către anul 2013 această cifră s-a ridicat la 71%.

În prezent, în statele UE estimativ se află circa 200-300 de mii de moldoveni. Muncitorii migranți sînt atrași îndeosebi de Polonia, Italia, Cehia, Spania și Germania.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , moldovenii , munca , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
728 locuitori

Tomeştii Noi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 728 de oameni. Satul Tomeştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.