06 mai 2014, 16:12 Realitatea moldovenească views 10943
Adevarul: cît de pregătit este Chișinăul de un nou conflict armat
Foto: inprofunzime.md
06 mai 2014, 16:12 Realitatea moldovenească views 10943

Adevarul: cît de pregătit este Chișinăul de un nou conflict armat

Provocarile organizate de serviciile secrete rusesti la Odesa se pot extinde in Republica Moldova. Expertii militari sustin ca autoritatile de la Chisinau nu s-au mobilizat si constata ca tara noastra n-ar putea face fata unui razboi, scrie Adevarul.

Niciun oficial moldovean nu a avut o reactie la evenimentele sangeroase din Odesa, unde peste 40 de militanti prorusi au murit dupa ce o cladire ocupata de acestia a fost incendiata. Premierul roman Victor Ponta a declarat ca situatia de estul Ucrainei este „o mare problema pentru Romania si mai ales pentru Republica Moldova" si ca aceasta trebuie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. In stanga Prutului, insa, continua concertele cu ocazia liberalizarii regimului de vize si sarbatorile de mai, chiar daca mai multi analisti au sugerat ca ne putem astepta la provocari de 9 mai, de aceea Consiliul Suprem de Securitate ar trebui sa activeze in regim de alerta, scrie Adevarul.

„Asa a fost si in anul 1992. Guvernantii se odihneau si se distrau, in loc sa fie alerta in toata tara. S-au limitat doar sa spuna ca nu recunosc tara-fantoma", isi aminteste generalul in rezerva Anton Gamurar. Fostul sef al Brigazii de politie cu destinatie speciala Fulger spune ca, spre deosebire de razboiului de pe Nistru de acum doua decenii, putini ar lua astazi arma in maini pentru a-si apara tara.

„Cu parere de rau, nu avem patriotismul din 1992 ca sa mobilizam oameni. Majoritatea barbatilor apti de munca isi castiga existenta peste hotare, au ramas veteranii si tinerii. Vin sa faca armata in special baieti de la tara, din familii sarace. Ei nu sunt pregatiti nici fizic, nici psihologic. In Ministerul de Interne, in afara de trupele speciale, cei din comisariate si carabinierii nu au pregatire miltara. Ce pot sa faca ei daca impusca odata la trei ani sau chiar niciodata?", se intreaba ofiterul, scrie Adevarul.

Asta in timp ce trupele din Transnistria (ale republicii separatiste, Armata a 14-a si „turistii rusi" din ultima perioada) sunt de trei ori mai numeroase decat cele din Republica Moldova, potrivit lui. „Intre timp, noi am lichidat flota aeriana, sistemul de rachete si alta tehnica militara si nu le-am inlocuit cu nimic. Buba cea mai mare e ca am dat Aeroportul Chisinau rusilor. Acum ei au calea deschisa, asa ca pot veni cu avioane Il-76, sa arunce cateva unitati de aeropurtate si gata cu Chisinaul! Vom putea riposta intr-o masura oarecare, dar pentru cat timp?", este pesimist Anton Gamurar. Fostul comandant de la Nistru observa ca aceleasi trupe speciale ruse ca si in Transnistria lupta acum contra ucrainenilor. El nu exclude ca rusii vor ocupa Odesa si vor ajunge si in Republica Moldova.

Sursa: inprofunzime.md

Cuvinte cheie:

conflict , război , Chisinau , Ucraina , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.